Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Datum početka suđenja bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću, zbog optužbi da je iz institucije kojoj je godinama bio na čelu izvukao najmanje 39 milijuna kuna, neće biti poznat do 1. prosinca.


Pripremno ročište na kojem je trebao biti zakazan datum prve rasprave u ponedjeljak je prekinuto zbog očitovanja obrane o izmijenjenom redosljedu dokaznih prijedloga, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Vezani članci Slika nije dostupna Izlaze li mnogi okrivljenici iz poznatih korupcijskih afera s preblagim kaznama? Slika nije dostupna Komerički: Vidošević me tražio da za njega perem novac

Uskokova tužiteljica Petra Parlov kazala je da je Uskok na današnjem ročištu "stavio svoje dokazne prijedloge". "Međutim zbog opsežnosti dokumentacije i personalnih dokaza obrana je tražila rok radi očitovanja na dokazne prijedloge Uskoka. Sud je to uvažio i pripremno ročište je odgođeno do 1. prosinca", kazala je tužiteljica.

Nadan Vidošević, za razliku od ranijih dolazaka na sud, nije detaljnije komentirao slučaj. Na novinarsko pitanje ostaje li pri tvrdnjama da će tijekom suđenja uzvratiti kontraoptužbama na račun Uskoka Vidošević je rekao da će cijeli ostatak svog života posvetiti da Hrvatska bude onakva kakvu ju je sanjao 1989. kada je ušao u politiku. "To znači zemlja etike i morala i to je temeljni moj cilj, a mislim da će ovaj proces to uspjeti", kazao je Vidošević.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Na suđenju će, među ostalima, svjedočiti i četvero Vidoševićevih suoptuženika koji su već priznali nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević je ranije govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a tvrdio je i da će srušiti optužnicu, u kojoj Uskok traži da mu se oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Kada je krajem rujna sud potvrdio optužnicu u ovom slučaju Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. (Hina)