Hrvatska je danas točno u 13 sati počela s kovanjem eurokovanica.


Novi korak bliže euru Hrvatska je učinila danas u 13 sati. Točno tada u kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica. 

Vezani članci Novac: Ilustracija - 1 Od ponedjeljka cijene u kunama i eurima, no dvojno iskazivanje ipak će imati neke iznimke PR Okrenite ploču i ostvarite svoje snove uz RBA gotovinske kredit

Na svečanom obilježavanju bili su i guverner Boris Vujčić te premijer Andrej Plenković.

"Stekli smo uvid kako se u kovnici eura kuje novac", rekao je Plenković. Podsjetio je na to kako će kovanice izgledati. Na svima će podloga biti šahovnica. Na dva eura je karta Hrvatske, na jednom euru kuna, a na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla. 

"Smatramo da smo proces provodili vrlo sustavno. To je strateški cilj koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos", dodao je. 

"U ovim okolnostima dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama", kazao je Plenković.

"Ovdje radi 70-ak radnika. Kuju se ogromne količine novca. Za to treba dobra organizacija posla i kvalitetan rad. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba", rekao je premijer.

Boris Vujčić kazao je kako će se raditi u tri smjene. Plan je do kraja godine otkovati 420 milijuna komada, a iduće godine otprilike još 230 milijuna. Na tržište bi se trebalo pustiti otprilike 3700 tona kovanica te 350 milijuna novčanica. Novčanice će se posuditi pa vratiti kroz dvije godine.

Povući će se 1,1 milijarda kovanica kuna

"To bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kuna 1. siječnja. To je veliki logistički napor. To podrazumijeva i povlačenje kuna iz optjecaja. Radi se otprilike o 1,1 milijardi komada kovanica i 500 milijuna novčanica", kazao je guverner.

"Sve su kovanice vrlo lijepe. Premijer je rekao da je bolje kad ih uzme u ruku nego na slici", našalio se Vujčić.

Petsto milijuna komada novčanica kuna će se povući. Vujčić kaže da bi se od njih mogao napraviti stup od 50 kilometara.

"Tih milijardu i sto milijuna kuna je otprilike težine 120 električnih tramvaja ZET-a. Ne postoji takva garaža. Dogovorili smo se s Hrvatskom vojskom za izgradnju kapaciteta koji će kasnije služiti za opremu. U prvoj fazi će koristiti za pohranjivanje kovanica", odgovorio je Vujčić na pitanje što će biti s kunama.

Plenković je govorio i o trgovcima koji misle "muljati" s uvođenjem eura. Rekao je da potrošači imaju moć, a pozvao je i društva za zaštitu potrošača. 

Kamere na svakom koraku

U zgradi su kamere na svakom kutu, a za ulazak i izlazak iz svake sobe potrebna je iskaznica ili PIN. Unutar zgrade, u kovnici, dva puta se sve pretresa, pa je hrvatska kovnica novca najčuvanija i najsigurnija zgrada u državi.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) prošli utorak usvojilo je odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskojčime Hrvatska i službeno u eurozonu može ući 1. siječnja 2023. Službeni tečaj konverzije bit će 7,53450 kuna za 1 euro.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju