Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici zemalja članica Europske unije okupili su se večeras na dvodnevnom summitu u Bruxellesu tijekom kojeg će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja ove godine.


'U svijetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine', kaže se u nacrtu zaključaka, kojeg bi čelnici EU-a trebali prihvatiti na summitu u Bruxellesu.

Na kraju summita, sutra popodne, predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu, Viktorom Orbanom. Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Nakon završetka pregovora, tijekom poljskog predsjedništva u drugoj polovici godine bit će potpisan ugovor o pristupanju i onda može krenuti postupak ratifikacije u zemljama članicima. U roku od 30 dana od potpisivanja ugovora u Hrvatskoj se treba održati referendum o ulasku u EU-u. Europski parlament treba prije potpisivanja ugovora dati svoj pristanak.

Očekuje se da će dvodnevnim summitom čelnika EU-a dominirati ekonomske teme. Čelnici bi trebali donijeti niz mjera za jačanje stabilnosti eura. (Hina)

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) I dalje nema dogovora oko čelnika EU: ''Vrijeme curi, a nervoza raste, svi su sada poželjni kandidati" Slika nije dostupna A što je sad na redu? Ima još puno posla...