Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većina političkih snaga, pa i predsjednik Republike Ivo Josipović, smatraju da bi se prvo trebali održati izbori, a onda referendum za ulazak u EU. No, kakav je plan HDZ-a?


Puno je još posla do punopravnog članstva u Uniji. Bruxelles mora pripremiti pristupni ugovor, a krajem godine očekuje se njegovo potpisivanje. Slijedi hrvatski referendum, a potom i ratifikacija u hrvatskom i europskom parlamentu.'Ne vidim razloga zašto bi taj proces bio predmet polemike u predizbornim aktivnostima da to apsolviramo ranije jer se svi slažemo', kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Vezani članci Glasanje, ilustracija Vlada predlaže novi Zakon o referendumu: Hoće li nova pravila olakšati ili otežati njegovo pokretanje? Marihuana, ilustracija Susjedi prikupili dovoljno potpisa za referendum o legalizaciji marihuane: "Ovo je sjajan dan"

Od početka iduće godine na potezu su parlamenti zemalja članica Unije. Svaka zemlja mora ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Bruxelles je za taj postupak predvidio godinu i pol dana. S obzirom na monitoring, bude li kritika, postupak bi mogao trajati i dulje.'Ne očekujem probleme iako smo u fazi kada treba i dalje pratiti i provoditi sve što smo do sada započeli', smatra Bebić.

Do punopravnog članstva u EU Hrvatska može koristiti euro novac. Za razrađene projekte možemo dobivati novac iz pretpristupnih fondova. Od 2013. godine ulazimo u 'euro proračun' iz kojeg možemo dobiti do pola milijarde eura. Uz to, možemo koristiti i do 800 milijuna eura iz fondova. Od te iste 2013. Hrvatska u 'euro proračun' mora uplatiti otprilike 300 milijuna eura.'Hrvatska je učinila sve što je mogla. Za mene je to jedan veliki i osobno važan događaj. I za mene i za Hrvatsku', kazao je Bebić.

Od idućeg saziva Sabora Hrvatska će imati promatrače u Europskom parlamentu, a s punopravnim članstvom i na posebnim izborima izabrane zastupnike.