Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do punopravnog članstva

A što je sad na redu? Ima još puno posla...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina političkih snaga, pa i predsjednik Republike Ivo Josipović, smatraju da bi se prvo trebali održati izbori, a onda referendum za ulazak u EU. No, kakav je plan HDZ-a?

Puno je još posla do punopravnog članstva u Uniji. Bruxelles mora pripremiti pristupni ugovor, a krajem godine očekuje se njegovo potpisivanje. Slijedi hrvatski referendum, a potom i ratifikacija u hrvatskom i europskom parlamentu.'Ne vidim razloga zašto bi taj proces bio predmet polemike u predizbornim aktivnostima da to apsolviramo ranije jer se svi slažemo', kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković komentar Lane Ružičić Izbori u srijedu: Kako ćemo spojiti? Što će biti s autobusima? Ovoga me najviše strah Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

Od početka iduće godine na potezu su parlamenti zemalja članica Unije. Svaka zemlja mora ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Bruxelles je za taj postupak predvidio godinu i pol dana. S obzirom na monitoring, bude li kritika, postupak bi mogao trajati i dulje.'Ne očekujem probleme iako smo u fazi kada treba i dalje pratiti i provoditi sve što smo do sada započeli', smatra Bebić.

Do punopravnog članstva u EU Hrvatska može koristiti euro novac. Za razrađene projekte možemo dobivati novac iz pretpristupnih fondova. Od 2013. godine ulazimo u 'euro proračun' iz kojeg možemo dobiti do pola milijarde eura. Uz to, možemo koristiti i do 800 milijuna eura iz fondova. Od te iste 2013. Hrvatska u 'euro proračun' mora uplatiti otprilike 300 milijuna eura.'Hrvatska je učinila sve što je mogla. Za mene je to jedan veliki i osobno važan događaj. I za mene i za Hrvatsku', kazao je Bebić.

Od idućeg saziva Sabora Hrvatska će imati promatrače u Europskom parlamentu, a s punopravnim članstvom i na posebnim izborima izabrane zastupnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene