Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutros je započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja i znanosti, potvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.


Prema prvim rezultatima s terena, štrajku se odazvao velik broj zaposlenih po cijeloj Hrvatskoj, rekao je Mihalinec, dodajući kako će prve preliminarne podatke o odazivu na štrajk objaviti na konferenciji za novinare u 10 sati. Prijepodne će se nastaviti i noćas, iza dva sata, privremeno prekinuti pregovori između hrvatska vlada i sindikati javnih službi.

Vezani članci Mladi, ilustracija (Foto: Getty Images) "Guramo svoj film, želimo biti posebni i istaknuti se u masi. Politika nas baš ne zanima, a ovo su naši uzori" Slika nije dostupna Ništa od seksualnog odgoja u školama

>> Pregovori privremeno prekinuti, prosvjetari započeli štrajk

Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je tada novinarima da su se pregovarači dobrim dijelom približili postizanju sporazuma o plaćama, ali trebaju riješiti još neke stvari i obaviti dodatne konzultacije. Predstavnici vlade i osam sindikata javnih službi održali su u Banskim dvorima maratonske pregovore, koji su počeli u utorak u podne, o sporazumu kojim bi se zaposlenima u javnim službama osigurala zadovoljavajuća cijena rada.

Sutra se štrajku pridružuju zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi

'Vlada vjeruje da ćemo se u nastavku pregovora dogovoriti i potpisati sporazum', rekla je Kosor dodavši kako će nova runda pregovora početi danas prijepodne u 10,30 sati. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je noćas kako do prihvaćanja sporazuma sve sindikalne aktivnosti idu svojim tijekom.

Ako nam ponuđeni sporazum bude prihvatljiv obustavljamo štrajk i prosvjedne aktivnosti, najavio je Mihalinec dodavši kako će sindikalni čelnici samo parafirati sporazum, te ga uputiti članstvu na prihvaćanje. Sindikati javnih službi najavili su višednevni štrajk koji počinje u srijedu ujutro u prosvjeti i znanosti, u četvrtak bi mu se trebali priključiti zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a sve je trebalo kulminirati u subotu, 16. svibnja, velikim prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju