Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo očevid

Znate li koje hrvatske županije imaju najviše minski sumnjivog područja? "Opasnost je realna"

Aktualno Galerija Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 5 Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 3 Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 4 Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 2 Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Očevid nakon nesreće pri razminiranju: Ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Težak teren i sumnja na mine otežavaju očevid koji je u petak počeo na području pogibije dvoje pirotehničara. Ličko-senjska županija jedna je od šest županija u kojima mine i dalje predstavljaju veliku opasnost.

Tek nakon detaljnog pregleda terena, počeo je očevid na mjestu pogibije dvoje pirotehničara.

"Stvoreni su uvjeti da bi se sam očevid mogao odviti i informacije koje ćemo doznati u samom tijeku očevida će nam dati neke detaljne događaje što se dogodilo u četvrtak", kazao je Roland Štimac iz Hrvatskog centra za razminiranje u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vanje Margetića.

Pirotehničari na terenu više od mjesec dana

Skupina pirotehničara na terenu županije mine pretražuje više od mjesec dana. Posao na tom terenu privodili su kraju.

"Pronađeno je, za sada, prilikom strojne obrade jedna prom mina koja je strojnom obradom aktivirana nije došlo do nezgoda, radilo se po pravilima struke do sada prema saznanjima koje imamo. Ostalo je još desetak radnih dana", dodaje.

Pročitajte i ovo Razminiravanje: Ilustracija - 1 Zahtjevan teren Policija provodi očevid tragedije u Lici u kojoj je stradalo dvoje pirotehničara: "Pronađena je još jedna mina koja je aktivirana"

Izraz sućuti obiteljima poginulih izrazio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Tek nakon očevida, ističe, bit će poznati detalji ove tragedije.

"S obzirom da je teren vrlo zahtjevan, spada u one županije koje su najkontaminiranije minama. Samim tim, zbog prirode terena, posao pirotehničara tamo je najzahtjevniji", rekao je.

Županije sa skrivenim minama

Ličko-senjska županija ima 73,8 kilometara četvornih minski sumnjivog područja.

Slijede Sisačko-moslavačka 24,4 km2, Karlovačka s 18,9 km2, Splitsko-dalmatinska sa 16,5 km2, Šibenska s 8 km2 i Osječko-baranjska županija sa 6,8 km2.

Sa strahom na posao

Većinu terena u Hrvatskoj razminirao je i pirotehničar Stjepan Tadić. Iskusni je pirotehničar s dugogodišnjim stažem.

"Opasnost je realna, kao što vidimo iz ovog nesretnog slučaja, na nju se, nažalost, ne možemo pripremiti, a na posao odlazimo svakodnevno s osjećajem da treba biti jako oprezan", navodi Tadić.

Bez obzira na oprez, ističe naš sugovornik, strah je nešto s čim ulazite u minsko polje.

"Podsvjesno je taj strah, odnosno taj stres, uvijek prisutan. Naravno, ovaj posao ne bi mogli obavljati, ako smo u strahu. Stres je, zapravo, stalno prisutan. Mi se nosimo kako znamo s tim poslije posla, imamo dovoljno vremena da se odmorimo i da ujutro mirne glave možemo obavljati posao", dodaje.

Pročitajte i ovo Dvoje pirotehničara poginulo je prilikom razminiranja - 5 STRAVA U LICI Tijekom razminiranja poginule dvije osobe: "Stradali su muškarac i žena"

U Hrvatskoj je još uvijek gotovo 13 tisuća neotkrivenih mina. Do sada je ozlijeđeno 610 osoba, 207 smrtno, među njima i 40 pirotehničara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene