Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje 'zviždačici', prosvjetnoj inspektorici Nadi Stanović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom početka suđenja Nadi Stanović, prosvjetnoj inspektorici koju je nadležno ministarstvo optužilo za teške povrede službene dužnosti, Udruga 'Zviždač' izrazila je zadovoljstvo vođenjem rasprave.

Kako je rekla predsjednica Udruge Vesna Balenović, sutkinja splitskog Općinskog suda Marina Boko današnju je raspravu vodila korektno i 'nije bilo disonantnih tonova'. Dodala je kako ipak nije sigurna je li sutkinja danas bila korektna zbog njezine nazočnosti te je najavila da će biti i na idućoj raspravi, zakazanoj za 9. svibnja, kao i na svim ostalima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osporavaju navode poznate zviždačice Vlada: Nismo tužili Vesnu Balenović Strasbourgu Slika nije dostupna 'Zviždačici' napokon satisfakcija Vlada Vesni Balenović ponudila nagodbu

Nada Stanović danas je počela davati svoj iskaz, a Balenović je istaknula kako je to prvi put da Udruga podržava građanina pojedinca koji se, kako je rekla, hrabro upustio u bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Inspektorica Nada Stanović 2005. poništila je oko 600 diploma Pučkog učilišta u Splitu nakon što je pri redovnoj inspekciji utvrdila velik broj nepravilnosti, među kojima i da su diplome izdavane bez ikakvih dokaza o prethodnom školovanju te mnogima koji uopće nisu pohađali Učilište nego su im diplome ispisane u jedan dan bez ikakve provjere.

Stanović je danas sutkinji, ali i kasnije novinarima, rekla kako je sve nepravilnosti koje je zatekla unijela u zapisnik i potpisala. Pučko učilište se na takvo rješenje Nade Stanović žalilo. Kako Ministarstvo to nije riješilo ni godinu i pol dana nakon što je dostavila svoje nalaze, ona je, kada je istekao zakonski rok, po službenoj dužnosti svih 600 diploma poništila.

Ministarstvo je tada, postupajući nakon godinu i pol dana po žalbi Učilišta, poništilo sva njezina rješenja o poništenju 600 svjedodžbi s obrazloženjem da to što nema dokaza da su svjedodžbe stečene regularno nije dovoljan dokaz za njihovu neregularnost, kazala je Stanović danas novinarima. Tada je suspendirana. Nada Stanović kazala je novinarima da joj uopće nije jasno gdje je pogriješila jer je samo savjesno radila svoj posao i nije mogla ne primijetiti da su diplome izdavane bez ikakvog dokaza o završenim razredima, bez ocjena itd.

Presretna sam što smo dobili još jednog jakog zviždača, kazala je Balenović jer su, po njezinu mišljenju, ljudi uplašeni, a jedan zviždač, kako je rekla, rađa se jedanput u 20 godina.

U Europi i Americi pak, kaže Balenović, zviždači se smatraju junacima razvoja demokracije i njih zakoni štite. Zviždače u svijetu nagrađuju i smatraju draguljima, a kod nas se kompletan sustav okrene protiv zviždača koji čak dobivaju i pravomoćne zatvorske kazne.

Na upit koliko Udruga 'Zviždač' ima članova, Balenović je odgovorila 4 i pol milijuna minus 200 tajkuna, te najavila da će tražiti primanje kod ministra Dragana Primorca i moliti ga da Nadi Stanović omogući da normalno i čestito, kao i dosad, nastavi raditi svoj posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene