Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dopustila posjet Amerikancu

Počelo suđenje Aung San Suu Kyi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za javnost zatvoren proces čelnici mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi počeo je u ponedjeljak u zatvoru na sjeveru Jangona gdje joj se sudi jer je dopustila jednom Amerikancu boravak u njezinoj kući čime je prekršila odredbe kućnog pritvora.

Proces je počeo, rekao je jedan neimenovani dužnosnik vladajuće vojne hunte, prenosi AFP. Mjere sigurnosti su pojačane u zoru oko zatvora Insein kamo nisu mogli ući veleposlanici četiriju europskih zemalja, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, rekao je jedan diplomat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Emotivan susret Oslobođena disidentica vidjela sina nakon 10 godina Slika nije dostupna Neće je osloboditi Mianmar: Vrhovni sud potvrdio kućni pritvor Suu Kyi

>> Nove optužbe mianmarskoj čelnici San Suu Kyi

Suu Kyu je prošli četvrtak prebačena iz svoje kuće u Insein gdje ju optužena za povezanost s bizarnim upadom američkog mormona Johna Yettawa u kuću u Jangonu u kojoj je izolirana od 2003. Osim Suu Kyi optužene su i njezine kolegice Khin Khin Win i Win Ma Ma, te Yettaw, precizirao je odvjetnik oporbene čelnice.

Spremna reći svoju istinu

Suu Kyi je optužena po zakonu o očuvanju države od opasnosti od subverzivnih elemenata zbog bizarna izgreda u kojem je američki državljanin Yettaw neovlašteno preplivao jezero uz kuću u kojoj pod paskom ona živi i tamo proveo dva dana. Mianmarska prodemokratska oporbena čelnica je spremna reći svoju istinu da nikada nije prekršila zakon, ponovio je njezin odvjetnik Kyi Win. Rano u ponedjeljak, mianmarske snage sigurnosti podigle su ograde i blokirale pristup zatvoru u kojem je zatočeno više stotina političkih zatvorenika, rekli su svjedoci.

Prema policijskom izvješću o aferi Yettaw, taj vijetnamski borac i mormon je dva puta posjetio Suu Kyi. Prvi puta joj je 30. studenoga 2008. ostavio Knjigu Mormona, a između 3. i 5. svibnja je preplivao jezero do njezine kuće zbog čega je oporbena čelnica optužena da mu je, zajedno sa Khin Khin Win i Win Ma Ma, dopustila boravak.

U Mianmaru je vojska na vlasti od 1962. Nacionalna liga za demokraciju (NLD) na čelu sa Suu Kyi pobijedila je na izborima 1990. godine ali je vojna hunta odbila priznati njezinu pobjedu. Mianmarska oporba i udruge za zaštitu ljudskih prava osudile su suđenje kao montirani politički proces kojim joj vladajuća vojna hunta želi produljiti kućni pritvor i tako joj onemogućiti da se uključi u utrku za opće izbore najavljene za iduću godinu. Europska unija najavila je da bi zbog suđenja Suu Kyi mogla uvesti nove sankcije protiv Mianmara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene