Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desetorica okrivljenika

Počelo suđenje za ratni zločin u Trpinji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje desetorici okrivljenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji i Borovu naselju 1991. godine, počelo je danas na osječkome Županijskom sudu čitanjem optužnice,

Suđenje desetorici okrivljenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji i Borovu naselju 1991. godine, počelo je danas na osječkome Županijskom sudu čitanjem optužnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti"

Za ta kaznena djela, kojima je usmrćeno 17 hrvatskih civila i sedam hrvatskih branitelja, optuženi su Stevo Pantić, Milisav Atanacković, Milenko Pantić, Zoran Gajanin, Simo Stević, Jerko Mičić, Đoko Stajić, Zoran Ranković, Željko Vuković i Miroslav Kovačević. Na današnjoj glavnoj raspravi oni su se izjasnili kako se ne smatraju krivim za to kazneno djelo.

Tereti ih se da su kao pripadnici paravojnih srpskih snaga od rujna do kraja studenog 1991. zapovijedali i sudjelovali u protuzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju civila hrvatske narodnosti i zarobljenih hrvatskih branitelja. Optuženi su da su, uz ostalo, uhićene civile i branitelje tukli šakama, kundacima pušaka i palicama po glavi i tijelu, prijetili im amputacijom udova uključenom motornom pilom, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme te da su dvije uhićene žene silovali, a ukupno 24 žrtve odvezli do Bobotskog kanala gdje su ih usmrtili i zakopali.

Ratni zločin: Trojica Srba optužena za ubojstvo devet civila, najmlađi je imao 17 godina

Optužnica ih tereti da su ta kaznena djela počinili tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske te napada udruženih snaga JNA, pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar, kao pripadnici pobunjeničkih paravojnih i pararedarstvenih snaga.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević kazao je kako smatra da će na temelju prikupljene opsežne dokumentacije i iskaza svjedoka, kojih će na glavnoj raspravi biti saslušano više od 80, optužba dokazati da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice.

Obrana prvookrivljenog Steve Pantića i još dvojice okrivljenika najavila je da će uvodne govore održati nakon izvođenja dokaza optužbe, dok su ostali branitelji u uvodnim govorima istaknuli kako će tijekom suđenja dokazati da njihovi klijenti nisu počinili ta kaznena djela, jer u tome razdoblju nisu boravili u Trpinji, ili im se pripisuju kaznena djela koja su počinili drugi ljudi.

Hrvatsko 'lice s tjeralice' bježalo pred kamerama. Pogledajte kako danas izgleda!

Na prijedlog Državnog odvjetništva javnost je isključena tijekom davanja iskaza jedne od zlostavljanih žena radi zaštite njezinog digniteta, a suđenje se nastavlja 27. listopada saslušanjem novih svjedoka.

Svi optuženici u ovome slučaju, osim Jerka Mičića, uhićeni su u srpnju prošle godine, dok je Mičić uhićen u veljači ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene