Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javili se i svjedoci

Hrvatsko 'lice s tjeralice' bježalo pred kamerama. Pogledajte kako danas izgleda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predrag Japranin je 1991. godine odveo sina Kristine Šiftar. Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s njom o danu koji nikada neće zaboraviti.

Australija je godinama utočište za još jednog optuženika za ratne zločine nad civilima počinjene u Domovinskom ratu. Predrag Japranin iz Petrinje godinama živi u Australiji, a otkako ga je Hrvatska stavila na interpolovu tjeralicu stigla je i potvrda o tome gdje se nalazi. Hrvatska još uvijek nije zatražila njegovo izručenje. Ekipa Dnevnika Nove TV u Petrinji je razgovarala sa svjedocima Japraninovih zločina.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

U Sisačkoj ulici u Petrinji 1991. godine Predrag Japranin došao je u kuću Kristine Šiftar i odveo njenog sina Marjana. Iako narušenog zdravlja gospođa Šiftar taj dan nikada neće zaboraviti.

'Još sam ja s Japraninom lijepo za stolom razgovarala, on je s mojom unukom išao osam godina u školu. Lijepo smo razgovarali. Još mi je rekao da Marjan ide samo na preslušanje na Ciglanu, odmah će se vratiti', prisjetila se gospođa Šiftar.

Do odluke o kapetanu Draganu Hrvatska neće tražiti izručenje Japranina

Vratio se nije. A nije stigao ni do ciglane već do šume gdje je pogubljen. Tek nakon oslobođenja i ekshumacije masovne grobnice Kristina je našla mir i mogla pokopati sina.

'Ja ne kažem da je on mojeg Marjana ubio, ja mogu reći da ga je odveo, ali on mora znati kome ga je predao ako bude htio priznati', kaže.

Japranin s obitelji živi u Melbourneu

Japranin danas živi u Melbourneu s obitelji. O zločinima koji mu se stavljaju na teret izvijestila je australska televizija ABC.

'Predrag Japranin star 41 godinu optužen je za ubojstvo troje ljudi iz svojeg rodnog mjesta', rečeno je.

Japranin je nijekao zločine i pobjegao od ekipe australske televizije koja je s njim stupila u kontakt.

Hrvatska je protiv Japranina optužnicu podigla 2009., a od 2012. je na Interpolovoj tjeralici. Australija ne izručuje svoje državljane, a Hrvatska koja još čeka odluku u slučaju Kapetana Dragana. Uhićenje i izručenje Japranina još nije tražila.

BiH podigla optužnicu protiv 4 Hrvata zbog ratnog zločina!

'Uskoro se očekuje odluka u slučaju Dragana Vasiljkovića iz koje će biti poznat stav o izručenju vlastitih državljana optuženim za ratne zločine. Ovisno o odluci u slučaju Dragana Vasiljkovića će Hrvatska tražiti izručenje Predraga Japranina', tvrdi Sergej Abramov, glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Imaju jednu želju

Na području Siska i Petrinje Japranin je poznat. Ivan Pandža Orkan koji godinama skuplja dokumentaciju o ratu, kaže kako se Japraninu mogu dokazati i drugi zločini.

'Bili su pripadnici 39. diverzantskog odreda Republike Srpske Krajine čiji se sudionici po dokumentima nađenim nakon Oluje sumnjiče za mnoge druge zločine', kaže.  Pandža kao i majka odvedenog i ubijenog Marjana Šiftara imaju jednu želju - da se dozna istina. Razlozi zločina koji je počinio sumještanin za njih su jasni.

'To vam je bilo onda da niste uopće smjeli pokazati, reći da ste Hrvat.', kaže Kristina Šiftar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene