Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČEO SABOR

Jandroković izbacio Peović iz sabornice na dva dana: ''Ljudima crtate metu na čelo''

Slobodna iznošenja stajališta na početku jesenskog zasjedanja Sabora obilježile su međusobne prepirke i optužbe vladajućih i oporbe, a zbog neprimjerenih riječi, povreda Poslovnika i povišenih tonova predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je niz opomena.

''Predsjednik Vlade Andrej Plenković sve vas pozdravlja, raduje se što ćemo se sresti 28. rujna. Želim mu brzi oporavak i da se brzo vrati svojim aktivnostima'', kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku današnje sjednice na kojoj oni koji su bili u kontaktu s Plenkovićem nose maske sukladno epidemiološkim preporukama.

Oporba traži raspravu o Ini

Nakon usvajanja dnevnog reda pojedini zastupnici i zstupnice iskazali su nezadovoljstvo jer vladajući odbijaju raspravu u Saboru o krađi plina u Ini, kako je upozorila Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka.

''Istaknuli smo prigovor da se potakne volja da se raspravi o kriminalnoj aferi. Nezamislivo je da ne postoji volja da se u parlamentu raspravlja o pljački u Ini i da raspravljamo o zakonodavnom okviru da se ovako nešto više ne ponovi'', upozorila je Benčić.

''Odbor za gospodarstvo će sutra imati tematsku sjednicu o izvješću HERA-e'', najavio je odgovarajući joj Jandroković i podsjetio kako da bi se o nečemu raspravljalo ono mora biti na dnevnom redu, a predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da Benčić obmanjuje javnost.

''Po dvije godine čekamo da naši prijedlozi dođu na dnevni red", upozorio je Mostov Miro Bulj pa zaradio opomenu kazavši da Jandroković krši Poslovnik, a zapravo je bila riječ o replici.

"Korupcija je takvih razmjera da nije viđena zadnjih desetljeća'', javila se nezavisna Karolina Vidović Krišto i uplela u raspravu s Jandrokovićem pa zaradila odmah dvije opomene.

Jedan je zastupnik, pak, imao poseban razlog za slavlje, naime, Furio Radin je dobio čestitku predsjednika Sabora i veliki pljesak kolega i kolegica zastupnika i zastupnica zbog neprekidnog bivanja zastupnikom u Hrvatskom saboru 30 godina, a potom su krenuli slobodni govori.

Zekanović: Pavliček je nudio koaliciju Plenkoviću; Pavliček: Nije istina

"Ja bih čestitao vladajućima jer su dobili još jednu ručicu pa se nadam da se neće ugledati na pokojnog Milana Bandića da ne bi bilo svaki tjedan, žetončić jedan. Čak i djeca u vrtićima i osnovnim školama prije su krenula sa svojim obavezama nego zastupnici. Hrvatska se gotovo nalazi u izvanrednom stanju. Kako drugačije opisati situaciju u državi gdje se odvijaju pljačke u milijardama kuna'', poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

''Pljačka se državna imovina, a u tome sudjeluje politička elita - ljudi koji su oni imenovali. Nadam se da će predsjednik Vlade brzo ozdraviti, pitao bih ga na Aktualcu zar mu nije neugodno što se svaki drugi ministar smijenio zbog sumnje na korupciju, što direktori koje je njegova Vlada imenovala završavaju iza rešetaka... ovakav niz afera uzdrmao bi i jednu Švicarsku''.

"Koristi terminologiju SDP-a i vrijeđa pripadnike vladajuće većine. Podsjetit ću ga da je u automobilu zatamljenih stakala vozio se po Zagrebu i nudio mu koaliciju", javio se i formalno novi član vladajuće većine Hrvoje Zekanović.

''Nikada Marijan Pavliček nije nudio nikakvu koaliciju, to vi dobro znate. Drago mi je da ćete od danas biti dio, kako vi kažete, hrvatsko-srpske trgovačke koalicije, pa ruku zajedno s Miloradom Pupovcem  živjeli'', poručio je Pavliček.

Mostov Marin Miletić upozorio je na ''nepodnoošljivu lakoću krađe, lopovluka, laganja i muljanja u Hrvatskoj'' te prozvao HDZ za ''krađu teglica za med koje HDZ puni ajvarom - to je simbol lopovuka koji se proteže sve do Ine''.

HDZ-ov Marko Pavić ustvrdio je da je upravo Vladino Ministarstvo financija otkrilo aferu u Ini, a Bulj jepodsjetio da je banka, a ne ministarstvo otkrilo aferu.

Ahmetović: Hrvatskim plinom raspolagalo se kao da je babovina HDZ-a

''Nije mi jasno gdje je ministar Davor Filipović bio kad se u Ini kralo. Ah da, bio je u Nadzornom odboru Ine'', kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović komentirajući i Filipovićeve riječi oko plina.

Upozorila je da Vlada svojim mjerama "ne daje hrvatski plin građanima" i da se novcem građana raspolagalo kao da je to novac HDZ-a, a hrvatskim plinom kao da je to HDZ-ova "babovina" koju mogu prodavati u bescjenje svojim pajdašima i stavljati u vlastite džepove.

Pavić i njegov stranački kolega Josip Borić rekli su na to da se Ahmetović htjela bacati pred bagere da spriječi izgradnju LNG terminala na Krku: ''Možemo misliti što bi se dogodilo da je gospođa spriječila izgradnju terminala''.

Katarina Peović i Gordan Jandroković Katarina Peović i Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

''Teret krize opet će se prebacivati na leđa najslabijih. Ako prođe Zakon o radu, radnici će raditi za 30 posto manju plaću kada poslodavac odluči da su izvanredni uvjeti. Svake godine imamo pandemiju gripe, svake godine poslodavac može proglasiti izvanredne uvjete. HDZ je ukinuo osmosatno radno vrijeme i pravo na slobodan vikend. Za HDZ radnik je rob'', upozorila je Katarina Peović iz Radničke fronte i nazvala Vladu kvislinškom.

Građani bi mogli plaćati dodate milijarde zbog arbitraža poput one Ivice Todorića, golfa na Srđu ... ''Kriminal nije individualan, on je strukturalan'', istaknula je Peović, a Jandroković njoj predbacio da bi se nju moglo prizvati kvislingom zbog glasanja o ratu u Ukrajini.

''Molim vas da birate riječi, prešli ste crtu'', poručio je, a Peović upozorila: ''Vi ljudima crtate metu na čelo i onda imate obraza tražiti zaštitu u odnosu na neke skupine u društvu. Vi lažete: Radnička fronta oštro je osudila agresiju na Ukrajinu''.

U prepiranju koje je uslijedilo oko toga tko laže i nakon što je Peović izgubila pravo na govor jer joj je Jandroković izrekao četiri opomene zbog kršenja Poslovnika, naložio joj je da napusti sabornicu na jedan, a onda i na dva dana rekavši joj da ni sutra ne može sudjelovati u raspravi.

Opomena nije nedostajalo ni u nastavku rasprave u sabornici među ostalim zastupnicima i zastupnicama s obje strane sabornice.

Pročitajte i ovo Tomo Medved ENERGETSKA KRIZA Vlada bez Plenkovića donijela važnu odluku o plinu: Medved osudio poruke mržnje s prosvjeda
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon prosvjeda SOA o ekstremističkim skupinama: "Najveći rizik za radikalizaciju predstavljaju..."

Burno je bilo i u nastavku sjednice, a vezano uz odluku saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se u mirovanje stavi mandat zastupnika Vilima Matule iz Možemo! te da se aktivira mandat njegove zamjenice Jelene Miloš.

HDZ je, naime, propitivao moralnost toga što Miloš dolazi iz dvije političke organizacije te zeleno-lijevi blok dobiva naknade i za Možemo! i za Zagreb je naš! iako to nije, kako su i sami rekli, nije protuzakonito.

Sabor bi kasnije trebao raspraviti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene