Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše nezaposlenih u Splitu

Počeli sezonski poslovi, smanjuje se broj nezaposlenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je sezonsko zapošljavanje. Brojke su na burzi rada nešto bolje. No, paradoks je da najveći broj nezaposlenih ima županija koja je baš turistička, Splitsko-dalmatinska. Ima 40 tisuća ljudi na burzi i opet će 'uvoziti' radnike iz Slavonije i sa sjeverozapada Hrvatske.

Traže se radnici, veći broj oglasa za posao na splitskom zavodu za zapošljavanje melem su za oči mnogim nezaposlenima. Počelo je sezonsko zapošljavanje, a da će barem tako naći posao nada se i kuhar Siniša Balaš koji kaže da je poslao već nekoliko desetaka životopisa. Već su se u ožujku popravile brojke. Manje je onih koji su izgubili posao, a zaposleno i više nego prošle godine. 'Upravo ovi podaci iz prva tri mjeseca nam pokazuju da je u zadnja tri mjeseca s evidencije zavoda zaposleno gotovo dvije tisuće i sedamsto osoba, što je negdje osam, osam i pol posto više nego u istom razdoblju prethodne godine', kazao je Miroslav Delić, pročelnik HZZ-a Split.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Nedostatak radnika i kriza - 6 POSLA PREKO GLAVE Unatoč koronakrizi njima radnika – manjka: "Trenutačno imamo 70-ak zaposlenika, a treba nam barem još toliko. Gdje ćemo ih naći? Jednostavno ne znam"

>> Mnogo, mnogo ovisi o životopisu, a pišu se očajno

A trend bi se trebao nastaviti i idućih nekoliko mjeseci. I hotel Le Meriden Lav za desetak dana očekuje prvu skupinu sezonaca, kuhara, konobara, radnika na plaži i tome slično. No ove godine radnike je bilo lakše naći. 'Apsolutno se osjeti na broju prijava. Ove smo godine primili tisuću i sto, od kojih ćemo mi naravno zaposliti naravno sto pedeset, a i sama kvaliteta kad se uspoređuje sa kvalitetom prošle godine daleko je veća', rekao je Igor Leben, voditelj ljduskih resursa u Le Meridienu Lav. A ove godine radnici su i fleksibilniji.

'Ove godine, bez obzira na svoje kvalifikacije i na ono što su možda do sada radili u životu, spremni su probati i neke nove stvari', dodao je Leben. Ipak i dalje ima onih poslodavaca koji teško pronalaze radnike, pogotovo ugostitelji na otocima. 'U nekim zanimanjima u turizmu i ugostiteljstvu sa naših područja jednostavno i pored ove brojke nezaposlenih ne možemo zadovoljiti potrebe poslodavaca', rekao je Delić. Tako da su prisiljeni tražiti radnike iz sjevernih županija, unatoč brojci od 40 tisuća nezaposlenih u splitsko-dalmatinskoj. A nekvalificiranost i nemotiviranost neće pomoći da se izgubi neslavno prvo mjesto po apsolutnom broju nezaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene