Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVE ISPLATE U VELJAČI

Počele prijave za nacionalnu naknadu za starije: "Svaka kuna dobro dođe, pogotovo nama starima..."

Kata Šermet u Crvenom križu
Kata Šermet u Crvenom križu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kata Šermet u Crvenom križu Kata Šermet u Crvenom križu Foto: DNEVNIK.hr Mirovine umirovljenika, grafika Mirovine umirovljenika, grafika Foto: DNEVNIK.hr Kata Šermet - 2 Kata Šermet - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kata Šermet - 1 Galerija 1/4 >>
Poboljšanje života trebala bi omogućiti nacionalna naknada za starije u iznosu od 800 kuna. Priajve su počele u utorak, a očekuje se da će se javiti oko 20 tisuća osoba. Prve isplate počinju u veljači.

Uz pomoć volontera Crvenog križa gospođa Kata uputila se u Mirovinsko u Vrbovcu. Uspjela je dobiti potvrdu o prijavi za nacionalnu naknadu za starije osobe.

Pročitajte i ovo Umirovljenica (Ilustracija: Getty) nacionalna naknada Dobra vijest za tisuće starijih građana: Uskoro na račune sjeda 120 eura, pogledajte imate li uvjete Banka hrane u Zagrebu - 3 Crveni križ Zagreb dobiva Banku hrane: "Postoje oni koji su u potrebi i koji su se našli na drugoj strani rada i kapitala"

"Svaka kuna dobro dođe, pogotovo nama starima koji nismo više sposobni za rad", rekla je Kata Šermet, Preseka.

Mirovinu ne prima, živi sama, s 420 kuna na mjesec. Stoga će joj 800 kuna na mjesec puno značiti. "Ne bih uopće znala za ovu naknadu da mi iz Crvenog križa nisu javili", dodaje Šermet.

Zato su se u Crvenom križu pobrinuli za Katu i prikupili joj potrebne papire. Kažu da ona sigurno nije jedina njihova korisnica koja zadovoljava kriterije.

"Definirali su kriterije te smo sad u fazi provjeravanja tko ispunjava uvjete, a tko ne. Vjerojatno će se još netko naći", rekla je Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

Za dobivanje naknade osoba mora biti starija od 65 godina, a primanja po članu kućanstva ne smiju prelaziti 800 kuna.

"Primjerice ako imamo muža i ženu i muž prima mirovinu od 1500 kuna, ta žena ima pravo na nacionalnu naknadu, a u slučaju da muž ima 1700 kuna, ne bi imala pravo na nacionalnu naknadu", govori Igor Knežević, suradnik u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Većina ljudi koji ostvaruju uvjete živi u ruralnim dijelovima Hrvatske. U takvim se slučajevima postavlja pitanje kako doprijeti do njih?

"To je naravno stvar medija, susjeda i prijatelja. Mi u sindikatu također imamo i
vlastiti mjesečnik u kojem obavještavamo o svim inicijativama i zakonima
koji su doneseni", dodaje Knežević.

Ni onima koji primaju mirovinu nije ništa lakše. U Hrvatskoj ih je više od milijun i 200 tisuća, a njih više od 100 tisuća živi na rubu siromaštva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene