Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 dana strepnje

Počele naveliko pripreme za državnu maturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maturante uskoro čeka jedan od najvažnijih ispita - državna matura.

Prijave su završile, a nešto manje od 33 tisuće maturanata, pokazat će što i koliko znaju od 21. svibnja do 11. lipnja. Pripreme su u punom jeku, a s približavanjem ispita koji će im odrediti budućnost, raste i nervoza.

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži Maturalna putovanja - 2 Mladi i izazovi Pod kojim uvjetima hrvatski učenici putuju? "Mislim da su Slovenci to dobro riješili"

>> Hoće li za upis u srednju školu učenici polagati malu maturu?

Počinje 21. svibnja likovnom umjetnošću i informatikom. Završava 11. lipnja španjolskim jezikom. 'Normalno da me strah, to je veliki stres, najveći je taj da se ne uplašim prije ispita, ali vjerujem da ću se stići dobro pripremiti', iskrena je maturantica Nikolina.

Pripreme su krenule s početkom školske godine. Uz ponavljanje gradiva u školi, za maturu se pripremaju i dodatno. 'Mi u školi imamo svako 2 dana pripreme, ili iz kemije, fizike, hrvatskog, a subotom još idem 6 sati dodatno. Naporno je!', kaže maturantica Karla.

'Mislim da nije potrebno ići dodatno ako smo učili ove 4 godine kako treba. Ja ovdje idem na kemiju i hrvatski, ostalo ću sam proći', kaže maturant Pavao. Državnu maturu prijavilo je nešto manje od 33 tisuće maturanata. Plus 7 tisuća pristupnika koji su završili školovanje ili dolaze iz inozemstva.

Pitanja za maturu odavno su sastavljena, tisak je većinom gotov, pakiranje ispita je započelo. Juditinih prstena i broja ribara bit će i ove godine. 'Uvijek možemo očekivati pitanja koja će izazvati dvojbe onih koji možda ne znaju, no oni koji su čitali lektiru, koji su redovito učili, lako će se snaći s takvim pitanjima jer su dio redovnog programa u školama', naglašava Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

I Karla i Pavao i Nikolina, maturu će polagati po novom pravilniku - bez zimskog roka, uz penale ako se izostane s prijavljenog ispita, ponovno polaganje ako se posumnja na prepisivanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene