Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komadina najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

VIDEO Ako Linića ne isključe to će dovesti u pitanje političku moć Zorana Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo SDP-a u srijedu poslijepodne predložilo je Glavnom odboru izbacivanje Slavka Linića iz stranke. Konačna odluka, odnosno glasovanje, bit će u subotu.

20.14 - "Odlučili smo da ni jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a je u narednom periodu ojačati rad stranke i osigurati osvajanje drugog mandata", rekao je Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Predsjednik Zoran Milanović Borba za saborsku većinu Milanović se obrušio na Plenkovića: "On ima velik problem. Znoji se i treba se znojiti"

Linićevo isključenje Predsjedništvu je predložio predsjednik stranke Zoran Milanović zbog nanošenja štete ugledu stranke, nakon što ga je smijenjeni ministar na konferenciji za novinare prošli četvrtak optužio da je zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju kako bi se s njim obračunao, da je štitio svoga prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru Ine donosio odluke protivne interesima Hrvatske te da su premijerovi prijatelji i članovi šire obitelji dobivali povoljne kredite od HBOR-a. Dio tih optužaba odbacila je SOA i policija, koji tvrde da nisu nadzirali Linića.

Odluku o isključenju Glavni odbor stranke treba potvrditi u subotu običnom većinom, što znači da bi, uz minimalan kvorum, to teoretski moglo učiniti 26 od ukupno 101 člana tog tijela. Glavni odbor u subotu mora odlučiti i hoće li o prijedlogu da se Linić isključi iz SDP-a glasovati javno ili tajno, o čemu, po tumačenju dijela SDP-ovaca, ovisi i hoće li prijedlog Predsjedništva biti potvrđen i kojom većinom.

20.00 - U subotu se glasuje o izbacivanju Slavka Linića SDP-a. Bit će to test za Zorana Milanovića. Ako većina odbije isključiti Linića iz stranke bit će dovedena u pitanje i politička moć Zorana Milanovića kao predsjednika SDP-a.

19.00 - Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, najavio je da će se kandidirati za predsjednika SDP-a. 'Kandidirat ću se za predsjednika stranke na idućim izborima', kazao je Komadina novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a koje je razmatralo slučaj Slavka Linića i njegovo isključivanje iz stranke. Na pitanje treba li pričekati redovne unutarstranačke izbore, dakle za dvije godine ili treba ići u raspisivanje izvanrednih izbora za šefa SDP-a, Komadina je rekao: 'Pričekajte subotu'.

18.15 - Predsjedništvo SDP-a predložilo je Glavnome odboru koji se sastaje u subotu, da se Slavko Linić isključi iz stranke. Protiv isključenja izjasnila su se četiri člana Predsjedništva; Zlatko Komadina, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić i Davor Bernardić. Temu je na dnevni red navodno stavio sam predsjednik stranke, Zoran Milanović.

17.00 - Počeo je najiščekivaniji politički događaj ovog tjedna - sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će se odlučivati o budućnosti Slavka Linića, bivšeg ministra financija, koji bi mogao biti isključen iz stranke.

Već danima su vidljive podjele u SDP-u na one koji su za izbacivanje Linića, poput ministara Željka Jovanovića i Ranka Ostojića. Uoči sjednice Predsjedništva na glavni ulaz u zgradu na Iblerovom trgu ušli su samo oni SDP-ovci koji podržavaju Linića.

Razvoj situacije ovisit će o tome kako će se na sjednici postaviti predsjednik stranke Zoran Milanović koji je više puta ponavio da je 'slučaj Linić za njega završio'. No, pitanje je može li prijeći preko svega što mu je bivši ministar financija izgovorio; od toga da je sramota za državu i stranku, do toga da je koristio položaj i utjecaj pomagavši rodbini i prijateljima.

Hoće li Linić danas biti izbačen iz stranke? SDP zasjeda!

Zlatko Komadina, SDP-ov primorsko-goranski župan ponovio je uoči sjedice Predsjedništva kako će glasati protiv isključivanja Linića iz SDP-a, ukoliko dođe do glasovanja. 'Ja sam ga primao u stranku i neću ga izbacivati', kazao je Komadina.

Isto razmišlja i Rajko Ostojić koji je također stao na Linićevu stranu.

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog ogranka stranke, kazao je novinarima da se nada da će se razgovarati o reformama. 'Nadam se da ćemo se baviti temom kako će građani živjeti bolje. Isključivanje nikada nije nikome ništa dobro donijelo', izjavio je Bernardić dodavši da isključenje Linića iz SDP-a neće podržati.

Sam Linić izjavio je danas da očekuje odluku o isključenju iz stranke.

'S obzirom da moji nekadašnji prijatelji glasno govore da me treba izbaciti, nadam se da će imati hrabrosti donijeti takvu odluku. Jer, zaista, ako je način mog istupanja laž, onda nemam što tražiti u SDP-u. No moraju nešto razumijeti; nakon toliko godina u SDP-u sigurno ne lažem', poručio je danas SDP-ovcima Slavko Linić. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene