Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U vojarni u Zemuniku

Počela obuka za novu generaciju vojnih pilota: "Motiviralo me i to što ćemo dobiti novi borbeni avion"

Obuka nove generacije vojnih pilota (Foto: HRZ / L. Parlov)
Obuka nove generacije vojnih pilota (Foto: HRZ / L. Parlov) Foto: HRZ / L. Parlov
U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku jučer je osnovama aerodinamike i mehanike leta počela teoretska priprema za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota, koja će se nastaviti tehničkom učionicom.

Riječ je o kandidatima za 27. naraštaj vojnih pilota i 6. naraštaj onih koji će se školovati po programu izvan projekta Kadet.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Slika nije dostupna Na obljetnicu osnutka HRZ-a MORH traži vojne pilote, pokrenuta nova web-stranica s detaljima za potencijalne kandidate

Kandidati za 6. naraštaj izvan projekta Kadet na selekcijsko su letenje došli iz postrojbi Hrvatske vojske, a oni za 27. naraštaj nakon što su se po završetku srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota. Prije dolaska na Selekcijsko letenje prošli su zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja i motoričke provjere.

Prvi je u vojarnu došao Maurizio Ivetić iz Rovinja. Dok je potpisivao Ugovor o postupku selekcijskog letenja, izjavio je kako oduvijek voli zrakoplovstvo.

"To mi je oduvijek velika strast, a motivaciju mi je dodatno povećalo to što ćemo dobiti novi borbeni avion", kaže Maurizio koji bi, očekivano, htio biti upravo pilot borbenog aviona.

Dijani Žabić, jedinoj kandidatkinji, uzor je legendarni pilot Rudolf Perešin.

Nakon što u Središtu za obuku usvoje potrebna znanja o tehničkim karakteristikama aviona ZLIN 242L, kandidati za pilote će u Eskadrili aviona 93. zb nakon primijenjene teorije započeti s letenjem. Tijekom selekcijskog letenja s njima će raditi iskusni nastavnici letenja, a svakom će se kandidatu pristupati individualno, ovisno o njihovim potrebama i predznanjima. Obuka će trajati 5 tjedana, tijekom kojih će ostvariti 10-ak sati naleta, a tijekom selekcijskog postupka ocjenjivat će se njihova sposobnost za prijam u službu, odnosno za školovanje za vojne pilote.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene