Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) i u suradnji s Vladinim Uredom za ljudska prava u Hrvatskoj je u srijedu počela kampanja protiv ekonomske zloporabe starijih osoba kojom se nastoji zaustaviti nabujala "industrija lešinarstva" i otimačine nekretnina u vlasništvu starijih osoba.


O tome se u Hrvatskoj šuti iako postoje crne brojke, a na razini Europe osam posto osoba starijih od 65 godina, među kojima su većina žene, iskorišteno je i ekonomski prevareno pa su završili kao beskućnici, upozorila je na konferenciji za novinare predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

Vezani članci Ilustracija Poznata i lokacija: Zagreb zbog hladnoće osigurano dodatni smještaj beskućnicima Ilustracija ''Ni na Kozari boku više ne možete naći najam sobe s korištenjem kupaonice ispod 200 eura''

Različiti pravni instituti, poput doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja, često su zlorabljeni, a starije osobe završavaju na cesti, u što su uključene pojedine institucije i nečasni pripadnici socijalne, zdravstvene i pravne struke, iako su ipak najčešće prijevare u samim obiteljima.

Hrvatski zakonodavni okviri su vrlo loši i pogoduju velikim prijevarama kroz ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, gdje odmah po potpisivanju ugovora imovina prelazi u vlasništvo navodnog uzdržavatelja koji je vrlo često običan prevarant, rekla je Petrović.

Podsjetila je da su u veljači 2013. zatražili izmjene zakona kako bi se ukinuo institut dosmrtnog uzdržavanja i popravila regulativa ugovora o doživotnom uzdržavanju, za što su dobili podršku Ministarstva socijalne politike i Ureda pučke pravobraniteljice.

Hrvatska nije zemlja za starce

Nadamo se da ćemo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa izmjenama zakona pomoći starijim osobama da potraže pomoć i zaštite se od prijevara i zloporaba, kazala je Petrović.

Izvršna koordinatorica projekta, psihologinja Marina Tripović istaknula je kako kampanjom žele pridonijeti poštivanju ljudskih prava i zaštiti starijih osoba od ekonomskog nasilja i diskriminacije, pa će u tom smislu inicirati promjene Zakona o obaveznim odnosima.

Zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić pozvao je osobe starije dobi da se posavjetuju prije potpisivanje bilo kakvih ugovora o uzdržavanju, jer je naknadno vrlo teško raskinuti takve ugovore.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna smatra da je Hrvatskoj potreban i pravobranitelj za osobe starije životne dobi.

Na konferenciji su predstavljeni letak i kratki video film s primjerima ekonomskog iskorištavanja osoba starije životne dobi, nakon zagrebačke promocije kampanja se nastavlja u Puli, Osijeku i Splitu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju