Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela berba maslina

I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani

Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Počela je berba maslina. Na otoku Krku i ove se godine očekuje vrhunska kvaliteta ulja. No, stručnjaci strahuju da će, zbog napada maslinove muhe, urod i količine bit će upola manji nego lani.

Grabljicama, rukama, s tla ili s visine – sve generacije berača u maslinicima na otoku Krkru krenule su u ovogodišnju berbu. ''Fora je, priroda malo. A na kraju ćemo i uživati u tome svemu kad se završi'', kaže Domeniko koji masline bere u Punatu. Na 20-ak stabala plan im je ubrati ploda za oko 150 litara ulja. Dovoljno, kažu, za cijelu godinu.

Pročitajte i ovo Gordana Jurak i Amela Čilić ANALIZA HRANE Zašto imamo poplavu proizvoda koji se povlače s polica? Dnevnik Nove TV provjerio kako se odvija procedura provjere Festival maslina (Foto: Dnevnik.hr) Od eko ulja do ulja sa zlatom Raj za obožavatelje mediteranske kuhinje: Posjetitelji Festivala maslina uživali u raznim tipovima maslinova ulja

Kako bi posao išao lakše, u nekim maslinicima pomaže električni tresač. ''On dosta strese, tako da puno olakša posao, za najmanje troje ljudi'', kaže Zlatko iz Punata.

Svi odlaze kući zadovoljni

Ubrane masline zatim idu na obradu. Od vikendaša do ozbiljnijih berača s domaćim uljem – svi odlaze kući zadovoljni. Za litru tekućeg blaga ove godine je potrebno 10 kilograma maslina.

Međutim, napad maslinove muhe ostavio je traga. ''Maslinova muha ubode plod i odmah na stablu maslina oksidira i ulazi zrak u maslinu. Posljedica se vidi u maslinovu ulju kasnije. To ulje neće biti pikantno i gorko kao što je bilo lani, bit će ove godine blago ulje'', kazao je voditelj uljare Miljenko Parčić. S manje gorčine i ove će godine na stolove vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje čija je kvaliteta na daleko poznata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene