Počela je berba maslina. Na otoku Krku i ove se godine očekuje vrhunska kvaliteta ulja. No, stručnjaci strahuju da će, zbog napada maslinove muhe, urod i količine bit će upola manji nego lani.

Galerija


Grabljicama, rukama, s tla ili s visine – sve generacije berača u maslinicima na otoku Krkru krenule su u ovogodišnju berbu. ''Fora je, priroda malo. A na kraju ćemo i uživati u tome svemu kad se završi'', kaže Domeniko koji masline bere u Punatu. Na 20-ak stabala plan im je ubrati ploda za oko 150 litara ulja. Dovoljno, kažu, za cijelu godinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hobi su pretvorili u pravi biznis Slika nije dostupna Hoće li moći kupiti maslinovo ulje?

Kako bi posao išao lakše, u nekim maslinicima pomaže električni tresač. ''On dosta strese, tako da puno olakša posao, za najmanje troje ljudi'', kaže Zlatko iz Punata.

Svi odlaze kući zadovoljni

Ubrane masline zatim idu na obradu. Od vikendaša do ozbiljnijih berača s domaćim uljem – svi odlaze kući zadovoljni. Za litru tekućeg blaga ove godine je potrebno 10 kilograma maslina.

Međutim, napad maslinove muhe ostavio je traga. ''Maslinova muha ubode plod i odmah na stablu maslina oksidira i ulazi zrak u maslinu. Posljedica se vidi u maslinovu ulju kasnije. To ulje neće biti pikantno i gorko kao što je bilo lani, bit će ove godine blago ulje'', kazao je voditelj uljare Miljenko Parčić. S manje gorčine i ove će godine na stolove vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje čija je kvaliteta na daleko poznata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr