Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počela arheološka istraživanja u središtu Vinkovaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja počeli su arheološka istraživanja na mjestu buduće pješačke zone u središtu Vinkovaca na dijelu od 200 metara Zvonimirove ulice i Trga bana Šokčevića.

"Već na 70-ak centimetara dubine naišli smo na početak rimskoga kulturnoga sloja koji obiluje ulomcima keramike, rimskom ciglom, novčićima, pronađen je i rimski prsten, najvjerojatnije od stakla ili poludragulja gagata, a našli smo i buzdovan, što je moguće rijedak i vrijedan nalaz", izjavio je arheolog Hrvoje Vulić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

Željezni buzdovan s velikim šiljkom nabijao se na drveni držak, objašnjava Vulić, a ako ga nakon konzerviranja i ispitivanja arheolozi dovedu u rimski kontekst, taj će nalaz biti vrlo rijedak.

Naime, rimska vojska u redovitu naoružanju nije imala buzdovane, a s tim se oružjem susrela za ratova s Perzijancima u doba kasne antike, od polovice 3. stoljeća nakon Krista i nadalje. Uočivši prednosti tog oružja pojedini vojnici su se njime koristili uz redovito oružje. Koliko je poznato, u objavljenoj literaturi buzdovan kao oružje rimskoga vojnika znanstveno je potvrđen samo na nalazištu Dura Europos u današnjoj Siriji.

Arheološki radovi na mjestu buduće vinkovačke pješačke zone potrajat će tri mjeseca, a arheolozi očekuju da će pronaći ostatke rimskoga foruma, središnje građevine rimskoga naselja Colonia Aurelia Cibalae, koje se nalazilo na mjestu današnjih Vinkovaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene