Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USRED SEZONE

Pobuna turističkih vodiča: Tražimo jednake uvjete za sve, država nas svjesno diskriminira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistički vodiči bijesni su na Ministarstvo turizma, smatraju da je prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu nedorečen i nejasan. Žale se da su diskriminirani jer je, kako kažu, strancima, koji imaju završen samo tečaj, omogućeno da vode turiste po zaštićenim lokacijama. Tvrde da je Stradun pun ilegalaca, a inspekcija ne radi svoj posao.

Turistički vodiči u Dubrovniku imaju pune ruke posla. Jedna od njih je i Marina Franić, koja kaže da je grad pun, pa vode grupe i od po 50 gostiju.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Pa po svoj dio kolača u Lijepu Našu, posebice Dubrovnik, dolaze i strani vodiči. Država to dopušta i svjesno nas diskriminira, poručuju oni domaći.

"Dolaze u Hrvatsku i pružaju usluge vođenja na svim lokalitetima, dakle i onima koji su po važećem pravilniku zaštićeni dok hrvatski vodič, da bi mogao voditi za svaku županiju, mora položiti poseban ispit", kaže Suzana Talijan iz sekcije turističkih vodiča pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Traže jednake uvjete za sve po pitanju obrazovanja da bi se dobila dozvola za vođenje. Sporno im je i to što Ministarstvo želi izmijeniti Pravilnik i bitno smanjiti broj zaštićenih lokaliteta na kojima je strancima zabranjeno vođenje tura.

"Stigao je naputak turističkim zajednicama i svim relevantnim čimbenicima da ne bi mogli biti zaštićeni lokaliteti, javni prostori, javni trgovi. Ako to ne mogu biti javni trgovi, onda mi pitamo - šta ćemo mi to zaštiti", pita Talijan.

Ministru Gariju Cappelliju je pisao i dubrovački gradonačelnik Mate Franković, zatraživši da se uvede red u struku.

"Mi ne želimo ograničiti mogućnost vođenja na području grada Dubrovnika, ali smatramo da i zbog važnosti Dubrovnika koji je i pod zaštitom UNESCO-a da se treba položiti tečaj u trajanju od dvije godine", kaže Franković.

Tako bi se domaći vodiči zaštitili, jer inspekcija, tvrde lokalci, ne radi svoj posao. "Neki dan je bila inspekcija u starom gradu i gledali su naše vodiče, a strane su puštali da vode bez ikakve licence, što se, naravno u nikojem slučaju ne smije dogoditi", kaže Marina Franić.

U Ministarstvu turizma priznaju da su se, nakon raspada Državnog inspektorata, nadležnosti nekvalitetno rasporedile pa je sada za ovakve slučajeve zadružena - carina.

"Nažalost, turistička inspekcija nema nadležnost utvrđIvanja nelegalne djelatnosti. Ja se nadam da će se taj dio novim prijedlogom Zakona prebaciti turističim inspektorima. Što bi bilo puno efikasnije", kaže Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, dodajući da će se novi popis zaštićenih lokaliteta donijeti u razgovoru s udrugama, turističkim zajednicama i Ministarstvom kulture.

Ugrožen posao za 700 dubrovačkih vodiča

A kako su druge zemlje u okruženju stale na kraj dolasku stranih vodiča objašnjava Maja Milovčić, dopredsjednica Dubrovačkog udruženja vodiča

"U Španjolskoj da biste pristupili ispitu za turističkog vodiča morate najmanje tri godine ići u turističku školu i poznavati španjolski jezik. U Italiji je polaganje pri gospodarskoj komori i isto tako poznavanje talijanskog jezika. Grčka je upravo prije par dana otvorila školu za struku vodiča. Svaka država se brine da zaštiti sebe", kaže Milovčić.

Raduje ju najava Ministarstva kulture da će se svi dionici u turizmu dogovoriti oko popisa zaštićenih lokacija na kojima samo domaći vodiči smiju voditi ture, no kaže da od nekih svojih zahtjeva neće odustati.

"Mi nećemo odustati od grada unutar zidina kao zaštićenog lokaliteta. Vodiči mogu dovesti na Pile i na Ploče, u hotele i bilo gdje u gradu. Onog trenutka kad ih se pusti unutar grada svih ovih 700 dubrovačkih vodiča će gubiti posao", kaže Milovčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene