Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presudna odluka

Do 15 sati izašlo 40,97 posto građana: Za ili protiv izgradnje termoelektrane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi lokalni referendum bio valjan izlaznost birača mora biti veća od 50 posto. Glasačka mjesta, njih 16, bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Pločani u nedjelju izlaze na referendum na kojem će se izjasniti jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen u njihovom gradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Katarina Alvir prati referendum u Makedonij (Foto: Dnevnik.hr) Upitna pravovaljanost referenduma Reporterka Dnevnika Nove TV iz Skoplja o referendumu u Makedoniji: "Premijeru najveću glavobolju zadaje izlaznost''

Na lokalnom referendumu presudna je izlaznost birača, koja mora biti veća od 50 posto, da bi referendum bio valjan. Za izjašnjavanje na referendumu bit će otvoreno 16 glasačkih mjesta od 7 do 19 sati, odnosno građani će se moći izjasniti na istim mjestima na kojima izlaze na izbore.

Do 15 sati na referendumu se izjasnilo 40,97 posto birača.

Izrazivši uvjerenje da će do 19 sati na referendum izaći i veći broj građana nego što je dovoljno, predsjednica udruge 'Lijepa naša' Ana Musa, koja okuplja brojne građanske inicijative protiv projekta TE Ploče, naglasila je da je današnji referendum prekretnica kako narod može pobijediti moćnike.

"Ovo je jedna prekretnica - u Neretvi će se vrijeme računati prije i poslije referenduma. Sve oči Hrvatske uperene su danas u Ploče jer ćemo biti primjer kako se brani svoj dom, kako narod može pobijediti one koji su moćni i koji imaju novaca ako se ujedine Gradsko vijeće Ploča, Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije i narod na referendumu'', rekla je za Hinu Ana Musa.

Optimističan glede uspješnosti referenduma je i gradonačelnik Ploča HDZ-ov Krešimir Vejić, koji također ne dvoji oko uspješnosti referenduma.

''Izašlo je više od 3500 glasača, a ja sam osobno uvjeren da će s obzirom na važnost teme izaći više od 50 posto stanovnika Ploča. Ne ulazim u to je li netko za ili protiv, ali mislim da građani moraju izaći i dati svoje mišljenje'', rekao je za Krešimir Vejić.

'Referendum o termoelektrani Ploče je pitanje i zdravlja ljudi u dolini Neretve'

Iako je referendum ranije bio najavljen za 11. siječnja ove godine, zbog pada kvoruma na sjednici u prosincu prošle godine, tamošnje Gradsko vijeće potvrdilo ga je tek na Badnjak i za novi datum određena je nedjelja 25. siječnja.

'Gradsko vijeće Ploča je u listopadu prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji termoelektrane Ploče i u toj Deklaraciji je navedeno kako će se građani pozvati na izjašnjavanje putem referenduma. Žao nam je što referendum nije bio 11. siječnja jer bi sigurna bila veća izlaznost zbog drugog kruga predsjedničkih izbora', rekao je sredinom siječnja gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić. Protiv termoelektrane se svojedobno na jednoj od skupština izjasnila i Županija dubrovačko-neretvanska, a protiv tog projekta na dva prosvjeda izašlo je više tisuća ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene