HOS-ova ploča u Jasenovcu poprilično je uzburkala političku scenu. U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković o tom je pitanju trebao održati sastanak, ali sastanak je održan u središnjici HDZ-a


Nakon sastanka u središnjici HDZ-a, premijer Andrej Plenković rekao je da se traži najbolji zakonski put za rješenje problema ploče HOS-a u Jasenovcu.

Vezani članci Aplikacija Whatsapp (Foto: Igor Soban/PIXSELL) "Izbrisani" iz stranke: Zbog govora mržnje isključeno osam zagrebačkih HDZ-ovaca Andrej Plenković (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Plenković: "U HDZ-u nema afere WhatsApp, već samo ono što je normalno i ono što nije"

''Tražimo najbolji zakonski put za zamjenu ploče, tj. kontekst Jasenovca staviti u korelaciju s onim što piše na ploči uz puno poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, 11 pripadnika HOS-a koji su tamo ostavili najviše što imaju, to su njihovi životi. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu skupa. I za to ćemo naći rješenje'', rekao je.

''Tražimo rješenje gdje sadržaj na ploči ne bi ugrožavao ničije osjećaje'', dodaje premijer.

HOS-ovaci od njega traže da ih se zaštiti od fašizacije. Sve je ovo palo na leđa ministra uprave Lovre Kuščevića. On bi trebao iznaći zakonsko rješenje, zato što je HOS-ov grb legitimno registriran.

Ministar kaže da je pronađeno 95 posto dokumentacije koja bi mogla ići u smjeru da se iznađe neko rješenje oko sporne ploče. No, odluke još uvijek nema.

''Posao ministarstva uprave nije da pripremi odgovor već da za Vladu RH prikupi relevantna mišljenja i objedini to i uputi Vladi koja je jedina mjerodavna za izradu i izdavanje odgovora i upućivanja u Sabor'', rekao je Kuščević.

Svi šturo govore na ovu temu. Sastanak vladajućih i partnera održan je prošlog tjedna, a na njemu nije bilo ministra Bošnjakovića. Bilo je i povišenih tonova. Premijer od ministra Kuščevića traži da pronađe neko rješenje do aktualca.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr