Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imate li takav?

Tri su vrste plinskih bojlera, a jedna može biti i opasna po život: Upravo takvih je najviše u našim domovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plinske bojlere dijelimo na atmosferske, turbo bojlere i kondenzacijske. Atmosferski su najstariji i najzastupljeniji od te tri vrste bojlera koje se koriste u kućanstvima u Hrvatskoj. Mogu biti opasni po život.

Djevojčica iz Sesveta koja se prošlog tjedna u kupaonici otrovala plinom otpuštena je iz bolnice, a policija je objavila kako je do trovanja došlo "zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta te uslijed istovremenog korištenja plinskog bojlera i klimatizacijskog uređaja u prostorijama u kojima su prozori i vrata bili zatvoreni". Podsjetnik je to da s plinskim bojlerima treba biti oprezan.

Pročitajte i ovo Bojler, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Tihi ubojica ''Nastaje potencijalna tempirana bomba za trovanje monoksidom'': Što učiniti ako imate atmosferski bojler? Simptomi trovanja ugljikovim monoksidom (Screenshot: Gradska plinara Zagreb) TIHI UBOJICA Kakav bojler imate? Iz Plinare poslali ozbiljno upozorenje za 80 tisuća građana: "Posebno su izloženi podstanari"

Atmosferski, turbo i kondenzacijski bojleri su tri vrste plinskih bojlera koje se koriste u Hrvatskoj.

Atmosferski bojleri se koriste već desetljećima, turbo bojleri ugrađivani su u kućanstva u razdoblju od 2000. do 2015. godine, a kondenzacijske bojlere karakterizira visoka energetska učinkovitost i u pravilu se ugrađuju u novogradnje od 2013. godine.

Atmosferski bojleri

Atmosferski bojleri su najstarija vrsta bojlera. Najviše ih ima u kućanstvima u Zagrebu. Na sustavu Gradske plinare Zagreb ih je u Zagrebu i okolici, prema procjenama, oko 100.000.

Katakteristika atmosferskih bojlera je ta da zrak potreban za izgaranje uzimaju iz prostorije u koju su smješteni, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Dođe li do poremećaja u opskrbi zrakom, mogu postati opasni za život ukućana.

Naime, kod bilo kakvog poremećaja u opskrbi zrakom, vrlo lako može doći do povrata dimnih plinova i trovanja ukućana ugljičnim monoksidom. Rizici za siguran rad atmosferskog bojlera su, primjerice, kuhinjska napa, ventilatori i ugrađena PVC stolarija.

Kako biti sigurniji u svojem stanu

U stanu u kojemu je ugrađen atmosferski bojler ne smije se montirati kuhinjska napa budući da njezino djelovanje stvara podtlak u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka. Ako u stanu ipak napa postoji, ovlašteni serviseri bojlera moraju ugraditi posebne uređaje koji isključuju rad kuhinjske nape i bojlera u isto vrijeme.

Ventilator u kupaonici mora biti uklonjen jer se njegovim radom vrlo brzo stvara podtlak u prostoriji. U kupaonicama u kojima su ugrađeni atmosferski bojleri moraju biti ugrađeni ventilacijski otvori u donjem i gornjem dijelu vrata kako bi se osigurala dovoljna izmjena zraka potrebnog za izgaranje.

Sva vrata u stanu moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm kako bi bio omogućen dotok zraka do bojlera. Ako je u stanu PVC stolarija, na vanjskom zidu moraju biti ventilacijski otvori u gornjem i donjem dijelu zida. Razlog tome je činjenica da PVC stolarija ima stopostotno brtvljenje pa se zrak u stanu potroši nakon kraćeg vremena.

Redovita kontrola uređaja i dimnjaka

Atmosferske bojlere potrebno je redovito kontrolirati i održavati elemente plinskog sustava. Sve plinske uređaje, poput bojlera, peći, štednjaka i drugih, redovito servisiraju ovlašteni serviseri. Preporuka je da se servisi obavljaju najmanje jednom godišnje.

Ako je bojler spojen na dimnjak, obveza je područnog dimnjačara da obavi servis najmanje jednom godišnje.

Zahvate na plinskim instalacijama i radove na bojleru i dimnjaku obavljaju ovlaštene osobe. Sve radove potrebno je prijaviti distributeru plina. Nakon radova će djelatnici distributera plina prekontrolirati i ispitati plinske instalacije. U Zagrebu su to djelatnici Gradske plinare Zagreb.

Kod atmosferskih bojlera bilo kakva promjena u opskrbi zrakom u stanu, uključujući i gore spomenuta montiranja i ugradnje, zahtijeva kontaktiranje ovlaštene osobe zbog stručnog savjeta.

Turbo bojleri

Turbo bojleri, kao i kondenzacijski, imaju zatvorene komore izgaranja i osjetnike koji blokiraju rad bojlera u slučaju poremećaja rada pa su sigurni za korištenje.

Zbog neispunjavanja kriterija o energetskoj učinkovitosti od 2013. godine više nisu u uporabi.

Takva zakonska regulativa stvorila je negodovanje kod korisnika turbo bojlera jer su za njihovu zamjenu dozvoljenim bojlerima morali sanirati dimnjak i ispuniti uvjet da svi potrošači koji su na istoj dimovodnoj vertikali istovremeno mijenjaju svoje bojlere što je stvorilo dodatne troškove i nerijetko nesporazume kod dogovaranja suvlasnika stanova.

Iako su zabranjeni, i od 26. rujna 2015. godine ih nema na tržištu, nije ih trebalo odmah mijenjati i mogli su se ugrađivati u prijelaznom razdoblju, dok se zalihe nisu prodale.

U slučaju kvara, turbo bojleri se mogu popraviti ako je moguće. U slučaju kad popravak nije moguć - moraju se zamijeniti kondenzacijskih bojlerima. Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je oko 75 tisuća turbo bojlera, najviše u Zagrebu i Osijeku.

Kondenzacijski bojleri

Kondenzacijski bojleri su energetski vrlo učinkoviti. Zahvaćaju dio topline koja bi pobjegla iz dimnjaka nekondenziranog kotla i ponovno ju iskoriste i tako dobivaju više topline od iste količine goriva. Time se korisnicima štedi novac.

Kondenzacijskom tehnikom se izgaranje prirodnog plina pretvara u korisnu toplinu. Bojler pritom radi samo s temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačne potrebe čime se gubici svode ma minimum. Ušteda korištenjem kondenzacijskog bojlera u odnosu na konvencionalni iznosi od 10 do 20 posto. Ušteda ovisi o vrsti grijanja, traženoj temperaturi u prostoriji i vrsti regulacije.

Ovi bojleri mogu biti instalirani na sve sustave grijanja poput podnih, radijatorskih i ventilokonvektore. Bojler nije opasnost u kući sve dok se poštuju svi zahtjevi za stručnim instaliranjem i upute proizvođača.

Fasadni dimnjak kao dodatna mogućnost

Osim ispuštanja dimnih plinova u dimnjak kroz unutrašnjost zgrade, dimni plinovi mogu biti izvedeni na fasadu. Pritom se trebaju zadovoljavati zadani tehnički preduvjeti.

Suvlasnici mogu, kad je to moguće, svoje bojlere spojiti fasadno, pa je takvo spajanje jedan od kompromisa. Fasadni dimnjak ne smije biti postavljen u prolazima i kolnim ulazima, u uskim prolazima pod strehom i na sličnim mjestima.

Više o plinskim bojlerima možete pročitati na ovoj stranici.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene