Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Merite Arslani

Pleter od bunike za nebulozu godine dobiva prijedlog: Zabranimo zvijezdu petokraku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaći politički kružoci iritantni su već neko vrijeme s poplavom šuljih floskula i prizivanjem duhova prošlosti, koji se nikada neće vratiti.

Kad spadate u onaj krug ljudi koji zbog posla ili nečeg drugog svaki dan slušaju domaće političare teško vam može promaknuti promašena i uvijek ista retorika koja se iz dana u dan prosipa pred novinarskim diktafonima i mikrofonima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sami za sebe Koga zanimaju samci? Slika nije dostupna Jedna nostalgična... ‘Svi mi koji smo iz osamdesetih’...

U nedostatku konkretnih ideja i općoj bezidejnosti u domaćim političkim krugovima najlakše je posegnuti za duhovima prošlosti: komunistima, ustašama, četnicima, fašistima, antifašistima, Kevinim jamama, partizanima...

Neprestano korištenje ovih riječi u svim političkim kružocima iritantno je već dulje vrijeme, jer samo služe za manipulacije i pravi su dokaz da ne možete naprijed ako u glavi zaostajete nekoliko desetljeća. Naročito su iritantne kad ste svjesni vojske nezaposlenih, gladnih i besperspektivnih građana kojima se bezobrazno već dvadeset godina pred noge baca kost u obliku bauka komunizma, koji valjda samo čeka iza nekog ugla da se vrati u trenutku kada ne budemo dovoljno oprezni da to spriječimo.

Nezadovoljne ljude najlakše je 'hraniti' nekakvim nametnutim strahom od duhova prošlosti, koji nikako da se vrate iz prošlosti, ali svejedno ih politika stalno izvlači kao asa iz rukava kad im treba pažnja budućih birača.

Još jedan bizaran prijedlog: Treba li zabraniti zvijezdu petokraku?

I taman kad se naviknete i dođete do onog vlastitog zena da vam 'na jedno uđu, a na drugo izađu' sve te ustaše i partizani pojavi se netko, recimo Tomislav Karamarko i najavi da će ukinutu zvijezdu petokraku kad 'oni dođu na vlast'.

Pitate se kako netko tko najozbiljnije misli i vjeruje da je upravo on budući hrvatski premijer, kao glavni adut s kojim se predstavlja izvlači nekakvu zvijezdu i prijeti da će je zabraniti. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Osim što je pokazao da očito nema ništa drugo za reći, Karamarko je između ostalog pokazao da ne razumije da zvijezda petokraka nije samo simbol koji se nalazio na partizanskim kapama. Ako pogledate zastave zemalja na svijetu primijetit ćete da se na većini nalazi upravo zvijezda.

Na američkoj ih je čak pedeset. Što ćemo ako Obama dođe u službeni posjet Hrvatskoj, kakvu ćemo zastavu izvjesiti u čast dragog gosta? O raznim brendovima koji također koriste zvijezdu na svojim proizvodima ne treba niti trošiti riječi.

Možemo skroz do apsurda dovesti ovu blesavu ideju – hoćemo li istrijebiti sve morske zvijezde iz Jadranskog mora?

Kad počnete ovako trančirati političke floskule vidite koliko su šuplje i besmislene, kao da se cijela politička scena najela bunike, baulja pred kamerama i u transu lupetaju sve što im padne na pamet. No, od svega što smo čuli, pleter od bunike za nebulozu godine zaslužuje baš prijedlog da se zabrani zvijezda petokraka. A da zabranimo saborske zastupnike koji ne dolaze u Sabor, odnosno na svoje radno mjesto, ali svejedno dobivaju plaću? Nema te bunike koja će kod nekog političara izazvati baš takvu halucinaciju da to predlože.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene