Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plenum Filozofskoga fakulteta održan u ponedjeljak navečer donio je nekoliko odluka.


Među odlukama koje je donio plenum su i zahtjevi da Senat Sveučilišta u Zagrebu opozove odluku o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću te da obnašatelj dužnosti dekana odmah 'vrati' postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće.

Vezani članci Slika nije dostupna Plenum Filozofskog fakulteta protiv zajedničkih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Slika nije dostupna Plenum Filozofskog fakulteta: Vlada manipulira studentima

Nakon što je prethodni plenum bio održan ispred zgrade fakulteta, ovaj se vratio 'pod fakultetski krov'.

Plenum je počeo glazbenom točkom posebno pripremljenom za ovu prigodu u izvedbi ženskoga zbora koji je, među ostalim, pjevno izrazio i kako "jedina nam je želja da fašista više nema.... ne mogu nam bome ništa ni oluja niti kiša, gdje se ova pjesma čuje tamo srce pobjeđuje....". Na njegovu početku sudionici su se složili kako je ispunjen njihov zahtjev i razriješen je dužnosti dosadašnji dekan prof. dr. Vlatko Previšić.

Dio sudionika nije bio siguran je li dekana Previšića Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u ponedjeljak samo suspendirao ili je Previšić razriješen dužnosti dekana, pa su se, nakon što je utvrđeno da Previšić više nije dekan FF-a, plenumaši usuglasili kako je ispunjen njihov zahtjev da Previšić do 3. listopada, odnosno s početkom nove akademske godine, više ne bude dekan toga fakulteta.

Zbog toga, istaknuto je, za sada neće biti blokade FF-a, a sudionici su izrazili i želju da se smiri situacija na fakultetu, ali i ocijenili kako dosadašnje odluke Senata i rektora Damira Borasa "nisu put do smirenja". Iako, smatraju, rektor Boras i dalje nastavlja donositi krive odluke i griješi, uvjereni su kako bi se za rektorovu smjenu trebali "udružiti sa studentskim zborovima na ostalim sveučilišnim sastavnicama" ali, primijetio je jedan od sudionika, "studentski zborovi na sastavnicama nisu baš skloni FF-u".

Plenum: Holjevac treba odmah vratiti postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće

Jedan od zaključaka donesen na dvosatnome plenumu bio je da profesor Željko Holjevac, kojega je Senat u ponedjeljak imenovao za obnašatelja dužnosti dekana FF-a, "odmah vrati postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće jer poništenje izbora za Studentski zbor ne znači i poništenje mandata studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću". S tim u vezi je i istaknuto kako Fakultetsko vijeće ne može održati sjednicu bez studentskih predstavnika, pa se tako, najavili su neki od profesora članova Vijeća, sjednice neće ni održati ako o.d. dekana ne ispoštuje spomenuti zahtjev plenuma. Plenum traži i da o. d. dekana vrati studentima prostorije na korištenje i omogući redovito funkcioniranje plenuma.

Jedan od sudionika plenuma predložio je kako bi trebalo zatražiti nadzor i nad odlukom bivšega dekana Previšića o dolasku zaštitara na fakultet.

Plenum ne priznaje izbor prodekana

Senat zagrebačkoga Sveučilišta nema ovlasti za izbor prodekana FF-a jer prodekane predlaže dekan, a bira ih Fakultetsko vijeće, te je plenum zaključio da ne priznaje prodekane koje je u ponedjeljak izabrao sveučilišni Senat jer, istaknuto je, nisu izabrani u skladu sa zakonom i sveučilišnim Statutom. Plenumaši su se usuglasili i da treba zatražiti nadzor nad odlukom Senata o izboru prodekana.

Zaključeno je i da o.d. dekana Holjevac nema pravo predložiti prodekane jer to može učiniti samo dekan. Zato su pozvali rektora Borasa da što prije raspiše izbor za novoga dekana FF-a (zakonski rok je tri mjeseca). Jer, kako su upozorili neki sudionici plenuma, "u protivnome imat ćemo obnašatelja dužnosti dekana cijelu akademsku godinu".

Plenum je dao i potporu Inicijativi članova/zamjenika u Vijeću FF-a za pokretanje daljnje pravne procedure vezane uz upravni nadzor nad radom Senata i FF-a. Zaključio je i da njihova "medijska sekcija sastavi priopćenje o zaključcima plenuma kako bi ih novinari mogli 'kopi-pejstati' da ne bi bilo svakakvih zaključaka".

Odlučeno je da će se novi plenum održati dan poslije prve sjednice Fakultetskoga vijeća u novoj akademskoj godini. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju