Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje kineskog tržišta Europljanima

Plenković u Kini: "Xi danas poslao jednu prekretničku poruku"

Andrej Plenkoivć u Kini (Foto: Twitter)
Andrej Plenkoivć u Kini (Foto: Twitter) Foto: Platforma X
Četvrtog dana radnog posjeta Kini, hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak u Šangaju na inauguralnom uvoznom sajmu China International Import Expo (CIIE), u sklopu kojeg je razgovarao s nizom političara i gospodarstvenika te održao govor na temu "Trgovine i inovacija".

Plenković je tijekom sajma neformalno razgovarao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu koji je otvorio prvi, povijesni uvozni sajam China International Import Expo (CIIE) obećanjem da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj''

"Mogu izraziti zadovoljstvo ukupnim dojmovima s političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Razgovarao sam s Xijem neformalno, takav je bio kontekst ovog cijelog sajma. Vidim da ima simpatije prema Hrvatskoj i da poznaje našu zemlju", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je tijekom sajma održao i radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu Lijem Jianom, na kojemu je ta tvrtka pokazala interes za suradnju. "Dakle ta tvrtka želi intenzivirati suradnju i čak biti partner Hrvatske u digitalnom dobu", rekao je hrvatski premijer.

"Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16. Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa", kazao je hrvatski premijer, dodajući da mu se stoga čini da je "ovaj posjet ostvario sve one temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli".

Prekretnica: Kina se otvara drugim tržištima

Kina je organizirala prvi povijesni sajam CIIE kako bi ublažila kritike da njezina trgovinska politika i golemi suficit narušavaju ravnotežu svjetskog gospodarstva, te pokazala da može biti globalni gospodarski lider. Predsjednik Xi rekao je u svome govoru da se zauzima za slobodnu trgovinu i obećao nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

Govoreći o važnosti istupa kineskog predsjednika, Plenković je rekao da je "Xi danas poslao jednu prekretničku poruku".

"Kina koja je dominirala u smislu izvoza sada se otvara drugim tržištima i njihovim izvoznim proizvodima. To predstavlja šansu i za hrvatske izvoznike, na jednom ogromnom tržištu od skoro milijardu i 400 milijuna ljudi. Zato očekujem snažan angažman našeg gospodarstva i naših poduzetnika", kazao je.

Odgovarajući na pitanje postoji li u Europi strah od ulaska kineskog kapitala, Plenković je rekao da "generalno gledano postoje određene rezerve".

"Mislim da je ključno pitanja kada će Kina steći status tržišnoga gospodarstva. Važne su današnje poruke iz govora kineskog predsjednika Xija, a to je da će Kina pooštriti svoje propise kada je riječ o poštivanju prava intelektualnog vlasništva", rekao je Plenković. "Što se tiče ulaganja, vodite računa da su ovdje (na sajmu) sve zemlje Europske unije, od Njemačke pa na dalje, koje imaju interesa za nastavak suradnje s Kinom", dodao je premijer.

"Moramo se prilagoditi jednom balansiranom pogledu na svjetska zbivanja i tražiti svoju šansu na ovim tržištima", zaključio je.

Inovacije: od Vrančića do Rimca

U sklopu sajma CIIE održana je i posebna rasprava na temu "Trgovina i inovacije", na kojoj su uz Plenkovića govornici bili i slavni poduzetnici, osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Alibabe Jack Ma.

Hrvatski je premijer u svom govoru okupljenima predstavio brojne inovatore i izumitelje koji su povezani s Hrvatskom, od začetnika padobrana Fausta Vrančića, preko Nikole Tesle i Ivana Vučetića, čovjeka koji je uveo otiske prstiju u kriminalistiku, pa do još uvijek mladog poduzetnika Mate Rimca, osnivača istoimene tvrtke koja je razvila najbrži električni automobil na svijetu, "hyper-automobil" Concept 2.

"Najbriljantniji primjer inovativnosti koji danas dolazi iz Hrvatske je tvrtka Rimac Automobili", rekao je Plenković. Dodao je da je ta tvrtka s kineskom grupacijom Camel objavila suradnju koja bi trebala "rezultirati otvaranjem tvornice električnih motora i baterija vrijedne 158 milijuna dolara u pokrajini Hebei u središnjoj Kini".

"Vjerujemo da poticanje takvih individualnih pothvata i inovativnih novih proizvoda predstavlja priliku za Hrvatsku za sudjelovanje i natjecanje na globalnoj razini", kazao je Plenković. On je okupljene na raspravi, u kojoj su u velikoj većini bili azijski poduzetnici, podsjetio da Hrvatska ima sjajan geografski položaj u prometnome smislu. "Korištenjem hrvatskih luka možete uštedjeti cijeli tjedan za svu robu koja brodovima dolazi iz Azije u Europu putem Sueskog kanala", rekao je.

Na sajmu CIIE, koji se održava do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjeluje više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta, među kojima i 27 hrvatskih. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 tisuća posjetitelja.

U sklopu sajma u utorak se u Šangaju, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održava Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojemu će uz nazočne hrvatske sudjelovati i oko 130 kineskih tvrtki. (Hina)

Aktualno Plenković u Kini obišao jedan od najdužih mostova na svijetu: ''Nadam se da će biti jednako uspješni i s gradnjom Pelješkog' Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Foto: Platforma X Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Foto: Platforma X Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Foto: Platforma X Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Foto: Platforma X Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Foto: Platforma X +1 Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkoviće u Kini (Foto: Twitter) Hrvatska Plenković u Kini obišao jedan od najdužih mostova na svijetu: ''Nadam se da će biti jednako uspješni i s gradnjom Pelješkog' 1/7 >>

Aktualno Putin u Moskvi odlikovao Bandića ordenom prijateljstva, pogledajte kako mu se gradonačelnik zahvalio Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 4 Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 4 Foto: PR Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 5 Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 5 Foto: PR Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 6 Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 6 Foto: PR Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 3 Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 3 Foto: PR Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 2 Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 2 Foto: PR +2 Vladimir Putin i Milan Bandić (Foto: PR) - 1 Hrvatska Putin u Moskvi odlikovao Bandića ordenom prijateljstva, pogledajte kako mu se gradonačelnik zahvalio 1/8 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene