Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO NAKON HORVATA?

Ministar Tomo Medved nakon koalicijskog sastanka: "HDZ će do kraja ovog tjedna predložiti novog ministra iz svojih redova"

Sastanak u Banskim dvorima je prekinut. Šanse da će Stjepan Čuraj postati novi ministar su gotovo nikakve. O zaključcima s koalicijskog sastanka govorio je ministar Tomo Medved.

Umjesto uhićenog i razriješenog HDZ-ova ministra Darka Horvata, novi čelni čovjek resora u kojem su objedinjeni graditeljstvo, prostorno uređenje i imovina trebao je biti Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija. O njemu se raspravljalo na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima, međutim - bez uspjeha.

Do kraja tjedna novi prijedlog

Ministar Tomo Medved govorio je nakon sastanka o zaključcima koje je donijela vladajuća većina. "Koalicija je stabilna i čvrsta te partneri daju jednoglasnu potporu Vladi."

Do kraja tjedna HDZ će dati nove prijedloge. "Ideja premijera je bila da se učini gesta prema koalicijskim partnerima, liberalnim strankama da se imenuje Čuraj za ministra graditeljstva, a s obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju u koaliciji, s obzirom da je Stjepan Čuraj član Stožera za obnovu i upravo ti detalji bili su usmjerenje da se on predloži za novog ministra. Obzirom da u dijelu partnera, odnosno nije jednoglasno prihvaćena da ideja i nije postignuta jednoglasna potpora, HDZ će do kraja tjedna predložiti novog ministra iz svojih redova."

Plenković će u srijedu održati konzultacije te će se uskoro znati novi kandidati, dodao je. "Naravno da postoje (neka imena u igri). HDZ u svom članstvu ima veliki broj osoba koje ispunjavaju uvjete, a uvijek je nadležnost predsjednika Vlade konačna za imenovanje ministra. Želim naglasiti da ćemo uz samog ministra osvježiti, odnosno ojačati taj resor da bi on u potpunosti mogao odgovoriti tom izazovu. Jednako tako tu je i još snažnije uvezivanje ustrojstvenih oblika i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fonda za obnovu Grada Zagreba sa resornim ministarstvom da bi se postigao efekt intenziviranja procesa obnova", zaključio je Medved.

Sastanak je prekinut

Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago pratio je situaciju u Banskim dvorima. "Koalicijski partneri se nisu uspjeli dogovoriti i sastanak je prekinut. Andrej Plenković može biti siguran da Čuraj gotovo sigurno neće dobiti potporu HSLS-a, ali i Reformista. Bez tih glasova on nema većinu u Saboru. Ne može se kockati da inzistira na tom kandidatu. Oko 18 sati izaslanstvo HSLS-a trebalo bi izvijestiti Banske dvore koji je njihov stav. No, prema svim informacijama šanse su minimalne da promijene mišljenje i prihvate Čuraja - osobu koja ima veze s obnovom samo tako jer je član Stožera. U tom Stožeru su i svi ljudi iz ministarstava koji su uključeni. Tek nakon 18 sati bi se Plenković ili netko od njegovih najbližih suradnika trebao obratiti."

HDZ mora u sljedeća 24 sata pronaći "rezervnog igrača" zbog saborske procedure. "Vladajući su cijelu priču odlučili završiti do petka", dodao je.

Postoji mogućnost da i USKOK reformira novu Vladu. Boris Milošević i Josip Aladrović ovaj tjedan trebali bi dobiti i pisanu obavijest da se nad njima otvara istraga i već su politički kompromitirani. "Plenkoviću se može dogoditi situacija da mu USKOK reformira Vladu. Ako se otvaraju istrage, oporba će to dočekati i početi će nove kritike. Ne bi mogli isključiti mogućnost da već idući tjedan idemo na izbor nekih novih ministara. Trenutno USKOK diktira tempo rekonstrukcije Banskih dvora", objasnio je Bago.

Nešto nakon 17:30 oglasili su se i iz HSLS-a: "HSLS je donio odluku da Andrej Plenković ima našu podršku, vladajuća većina je stabilna i podržat ćemo kandidata iz kvote HDZ-a za ministra jer smatramo da najveća stranka treba predložiti kandidata za resor obnove obzirom da se trebaju povući milijarde iz europskog fonda solidarnosti."

Čačić uoči sastanka oštro

Informacija o Čuraju kao novom ministru kolala je danas medijima. No, uoči sastanka vladajuće većine Radimir Čačić, šef Reformista, koji imaju jednu zastupnicu u parlamentu, izrazio je veliko nezadovoljstvo Plenkovićevom odlukom da Horvata zamijeni Čurajem, a kako je doznao Dnevnik Nove TV, i HSLS, koji Plenkoviću u Saboru drži dvije ruke, negoduje zbog mogućnosti da Čuraj postane novi ministar. 

''Mi o tome pojma nemamo. Jedini partner u okviru vladajuće koalicije s kojim premijer nije razgovarao smo mi Reformisti. Ne znam zašto. Ili je tome presudio naš uvjet da ćemo biti u vladajućoj koaliciji samo do trenutka kada optužnica bude podignuta protiv još nekog člana Vlade ili je premijeru očito da mi ionako već izlazimo iz koalicije jer zna da će nove optužnice stići. A druga mogućnost je da ga je jednostavno sram'', kazao je Čačić Jutarnjem listu uoči sastanka.

Pročitajte i ovo Nataša Traminšak Nakon Horvatova uhićenja Vlada još uvijek traži novog ministra: Nakon nekoliko dana oglasio se i Aladrović

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA "Vlada s ovoliko upitnika ne može funkcionirati. Različite struje u HDZ-u možda koriste priliku za jačanje pozicija"

''Mi smo javno postavili kriterije koji moraju biti ispunjeni kako bi u Saboru podržali prijedlog imenovanja novog ministra graditeljstva, a to je uvjet da novi ministar mora biti kvalitetan menadžer i da mora poznavati područje graditeljstva i stanogradnje, resor kojim će upravljati. Ako HDZ takvog kadra nema, ne samo da to nije ništa loše, to je zapravo jako dobro. Jer će biti natjeran da iskoči iz tih stranačkih bazena i izabere kvalitetnog čovjeka po sposobnosti, a ne podobnosti. I to je to'', zaključio je ranije Čačić.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene