Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na Facebooku je napisao kako se srami državnih institucija, a premijer Andrej Plenković misli da zna na što se to odnosilo.

Galerija


Početak ponovljenog suđenja vukovarskom branitelju Marijanu Živkoviću, zbog razbijanja ploče s ćiriličnim natpisom na zgradi policijske postaje u rujnu 2013., izazvao je žestoke reakcije branitelja, uz koje je stao i vukovarski gradonačelnik. Ivan Penava objavio je na svojem Facebook profilu snimku sa suđenja i status u kojem proziva sutkinju, te navodi 58. članak Ustava. Satus završava riječima, "Sramim se institucija ove države i osoba koje ih vode na ovaj način!".

Vezani članci Andrej Plenković na Hvaru - 2 Premijer za Novu TV otkrio gdje će provesti godišnji odmor: "Niz kolega i europskih lidera reklo mi je da će vrlo vjerojatno doći u Hrvatsku" Održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća - 2 Izjave nakon sjednice GSV-a posvećenoj COVID krizi: "Obveznog cijepljenja neće biti", "Treba koristiti mrkvu, a ne batinu"

"Mislim da je to na jučerašnje suđenje protiv gospodina Živkovića koji je izgubio dva sina u Domovinskom ratu. Ljudi koji su izgubili svoje najbliže, kojima su životi nepovratno promijenjeni na gore i koji su doživjeli najveće strahote naravno da jako teško i emotivno doživljavaju određene stvari i da se jako teško mogu vratiti u kontekst rezoniranja nekoga tko takvo iskustvo nema", rekao je premijer Andrej Plenković novinarima, javlja N1. Radi se o suđenju Marijanu Živkoviću za razbijanje dvojezičnih ploča i izjavi sutkinje da sinove treba oplakivati u tišini.

"Poruka kojžu smo mi poslali kao Vlada i institucije poput policije, odvjetništva jest da smo učinili više na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina koje se odnose na područje Vukovara, a koje je najosjetljvije.

Mislim da kada gledamo cjelinu da stvari idu u smjeru da se teži prema istini, ratni zločini ne zastarjevaju, tko treba odgovarati će odgovarati, a istodobno kao društvo moramo graditi ozračje koje ide prema pomirbi, uključivosti i gledanju naprijed, to je politka koju vodimo i iza koje stojimo", dodao je Plenković i istaknuo da će razgovarati s Penavom i to rješavati unutarstranački.