Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak, odgovarajući na pitanje hoće li braniti ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak od oporbenog zahtjeva za smjenom: "O tom potom."


Oporba je u saborsku proceduru uputila zahtjev za smjenom ministrice Blaženke Divjak, hoćete li je i kako braniti, pitali su novinari Andreja Plenkovića nakon sjednice Vlade u Krapini. "O tom potom", odvratio je premijer.

Vezani članci Karolina Vidović Krišto Vidović Krišto: "Plenković je izgubio osjećaj za stvarnost. Jeftinim štosovima pokušava zamagliti situaciju" Gordan Jandroković Jandroković o sukobima premijera i predsjednika: ''Nije mi prirodno da ujutro nekome kažete najružnije riječi, a onda ga pozovete na čaj''

Rekli ste prije nekoliko dana da ćete čekati da taj opoziv dođe i sad je došao, ustrajali su novinari, no on je odgovorio kako zahtjev za smjenom još nije on došao, on tek treba biti uvršten u dnevni red.

Komentirajući trenutačne odnose u koaliciji HDZ-a i HNS-a, koje je ministar Oleg Butković nazvao "živom žalošću", Plenković je najavio sastanak s koalicijskim partnerima idućeg utorka kako bi "razmotrili nekoliko tema koje su aktualne".

"Trenutačno traje predsjednička kampanja, želimo da predsjednica dobije još jedan mandat, mislim da ga zaslužuje zbog svega onoga što je napravila i što u konačnici zajednički radimo, osobito na projektima ravnomjernog regionalnog razvoja", kazao je.

Upitan jesu li odnosi u koaliciji zategnuti u ovom trenutku, odgovorio je da "nisu zategnuti, ali ako ima nekih razlika, a sigurno ih ima, trebamo o tome najprije raspraviti".

Na pitanje o potezu Srpskog narodnog vijeća, koje je kampanju iskoristilo da bi promoviralo slogane predsjedničkih kandidata na ćirilici, rekao je kako "ima dojam da nije problem razumjeti pismo koje smo mi malo stariji naučili, čini mi se u 3. razredu osnovne škole".

Nekim ministrima to očito nije leglo, recimo Medvedu, komentirali su novinari, na što je Plenković poručio kako je "ovo slobodna zemlja".

Svatko tko ima novca, premda nema kandidata, a ima novca za plakate, neka sam tumači koji mu je smisao te kampanje. Mi smo fokusirani na pobjedu predsjednice, rekao je. (Hina)