Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUŽBENICI I NAMJEŠTENICI

Plenković na potpisivanju Kolektivnog ugovora: "Povećavamo regres za 50 i 100 eura, pregovarat ćemo i o uskrsnici"

Aktualno Galerija Potpisivanje u NSK Potpisivanje u NSK Foto: DNEVNIK.HR +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti potpisivanja Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Vlada je zaposlenicima dala regres veći za 50 eura za nečlanove i 100 eura za članove Sindikata.

Ministar rada Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su u petak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.

Ministar Piletić u uvodnom je govoru rekao kako su socijalni partneri prepoznali napore Vlade i da je ovo već treći put u godinu dana da sjedaju zajedno za stol. 

"Iznos regresa bio je 199 eura, ovogodišnji će biti 300 eura. Ugovorit ćemo nova materijalna prava. Nagrada za uskršnje blagdane bit će za 2024. godinu, ali pregovore ćemo otvoriti na jesen", rekao je Piletić. 

"Ovo je iskorak u kolektivnom pregovaranju, uspjeli smo ispregovarati uskrsnicu kao institut, ali o tome ćemo pregovarati najesen. Sada će regres iznositi 300 eura i 250 eura, za one koji nisu članovi Sindikata", kazala je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

U prigodnom obraćanju prije potpisivanja predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je osigurano 9,1 milijun eura za povećanje iznosa regresa u tim službama i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Cilj socijalnog dijaloga kontinuirano je unaprjeđivanje materijalnih prava zaposlenika maksimalno u okviru mogućnosti, rekao je premijer i najavio kako će se pregovarati i o isplati uskrsnice za 2024. kao novog prava, što, kako je rekao, pokazuje kontinuitete Vladine socijalne politike.

Podsjetio je kako Hrvatska nikada nije imala manju nezaposlenost, kao i nikad veću zaposlenost od oko 1.660.000 zaposlenih. Također je podsjetio i na povećanje prosječne plaće za 48 posto, minimalne za 70, a prosječne mirovine za 37 posto u uvjetima pandemije i krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Cilj je da kroz ta vremena prođemo zajedno, u čemu je socijalni dijalog važna sastavnica, naglasio je premijer. Podsjetio je kako je Vlada zaštitila standard građana paketom vrijednim 6,8 milijardi eura.

Inače, nereprezentativni sindikati podnijeli su žalbu Ustavnom sudu na takav dodatak Kolektivnom ugovoru. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene