Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Lovas

Plavšić: Tjerali žrtve u minirano polje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991., pred vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu tadašnji pripadnik rezervnog sastava JNA Miroslav Plavšić svjedočio je o stradanju civila na minskom polju.

Plavšić je navevši kako su pripadnici srpske paravoje postrojbe, za koju je čuo da se zvala ‘Dušan Silni’, natjerali žrtve u minirano polje s djetelinom. Posvjedočivši kako mu je neposredno nadređen bio optuženi Radovan Vlajković, te da je mu glavni zapovjednik bio optuženi Darko Perić, Plavšić je u nastavku dokaznog postupka kazao kako je toga jutra s još nekoliko vojnika pratio kolonu od oko 40 civila koju su vodili ‘njih petnaestak u maskirnim kombinezonima’ te da su s njime bili Vlajković i također jedan od optuženih pripadnika JNA Radisav Josipović. Dodao je kako je prilikom odlaska na minsko polje jedan civil ubijen jer se žalio da ne može hodati te da nije imao nikakve sumnje sve dok u djetelini nije eksplodirala prva mina. ‘Civili su se raširili u vrstu jedan do drugog i krenuli preko djeteline, a nama je rečeno da idemo za njima na nekih 80 do sto metara. Neki ćelavi, krupan čovjek nas je vodio i rekao da idemo za civilima. Kad je pukla mina, ja sam zalegao i nisam dizao glavu dok nije prestala pucnjava, čule su se puške, ali ne znam je li pucano u civile’, kazao je Plavšić.

Pročitajte i ovo Dragan Marković Palma (Video: Screenshot) Jedinstven slučaj iz Srbije Dragan Marković Palma svečano otvorio javni zahod i tuš nasred polja: "Gdje će poljoprivrednici u toalet kad je kukuruz mali?" Slika nije dostupna Mladići iz BiH uhvaćeni u krađi Traktorom pokušao zgaziti policajca, drugi bježao preko minskog polja

>> Ratni zločin u Lovasu: Postupak počeo ispočetka

Na pitanje zašto je kao vojnik primio naredbu od nekoga tko to nije bio, svjedok je kazao da ne zna te da je ‘valjda tako bilo dogovoreno’. Serija suđenja u predmetu ‘Lovas’ tijekom ovog tjedna obilježena je ispitivanjem sudskih svjedoka koji su u vrijeme zločina pripadali postrojbama rezervnog sastava ondašnje JNA stacioniranim u selu, a koji su u svojim iskazima potvrdili da je bilo zarobljavanja i zlostavljanja civila, te kao glavnog u Lovasu označili prvooptuženog Ljubana Devetaka. ‘Čuo sam da ondje ima neka zadruga, da tamo odvode ljude i da ih muče i maltretiraju, čuo sam da su odvedeni u minsko polje, da se jedan bacio na minu te da su nakon eksplozije svi počeli pucati’, posvjedočio je u srijedu rezervist Igor Borić, navodeći kako nema izravnih spoznaja o događajima u selu. Dodao je kako je s postrojbom doveden u selo da ga čuvaju i da im je tjedan dana bilo zabranjeno ispaliti metak, kao i da je čuo da selom upravlja Devetak. Svjedok Borisav Prebeg u utorak je Devetaka označio kao tadašnjega glavnog čovjeka u selu i ustvrdio da je optuženi Petronije Stevanović zlostavljao zarobljenike u seoskoj zadruzi i ubadao ih nožem, te da je i na njega potegao nož jer ga je pokušao spriječiti u zlostavljanju zarobljenih.

‘Ujutro su došli Devetak i petnaestak dobrovoljaca, on je čitao imena s popisa i svakoga kojega bi pročitao dobrovoljci bi počeli tući, a Petronije je išao i ubadao zarobljenike nožem gdje stigne. Kada sam Petroniju rekao 'što to radiš, idiote', i na mene je potegnuo nož, a ja sam u njega uperio pušku i on se sklonio’, ustvrdio je svjedok te dodao kako je kasnije otišao spavati, te da je zatim, kad se probudio, od vojnika iz njegove postrojbe čuo da su zarobljenici odvedeni i natjerani u minsko polje. Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe ‘Dušan Silni’ u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu. Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe ‘Dušan Silni’ Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežno hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama. U optužnici se dodaje da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe ‘Dušan Silni’ okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada kolonu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila. Nastavak suđenja očekuje se krajem ožujka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene