Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo polovica partnera posljednjih godina prisutna je na porođaju. Trend je to koji je prije desetak godina sramežljivo počeo u hrvatskim bolnicama, a sada gotovo svaka druga rodilja rađa u prisutnosti partnera. On im je moralna potpora, ali i pomoć medicinskom osoblju. Mladi očevi kažu - to se mora doživjeti. Evo priče iz riječke rađaonice...


Prvi plač tek rođenog djeteta - najljepša je uspomena na porođaj većini majki. Posljednjih godina sve je više očeva koji želi to doživjeti. Tako je i Zoran bio sa suprugom u rađaonici i nije požalio. 'Suze su bile u očima, pala je koja suza tako da, je to bio lijepi, lijepi doživljaj', rekao je Zoran Lukšić.

Vezani članci Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri Prazno rodilište (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Rodilje u šibenskoj bolnici žale se zbog kamera u rađaonici, iz bolnice poručuju: "Kamere ne stvaraju snimke, već služe samo za nadzor"

Primalje kažu -partneri na porođaju pridonose kućnoj atmosferi u bolničkom okruženju. 'Kad idete na primjer po Korzu pa kažu: e super, vi ste mi bila na porodu, baš vam hvala, pa se sami javljaju tako da eto ti lijepi doživljaju njih s nama to je naša najveća nagrada', kaže glavna sestra rađaone Silvana Tomić.

>> Rodilišta sve bolja, no što je s porodom kod kuće?

A nagrada je što za rađanje u riječkoj bolnici ima interesa - iz cijele države. 'Najveći dio rodilja je iz naših županija, Primorsko-goranske i Istarske, a isto tako jedan određeni postotak, ja mislim negdje oko 10 posto, iz svih krajeva Hrvatske dolaze', kaže ginekolog Nebojša Sindik.

Za prisutnost na porođaju očevi moraju platiti 375 kuna, no mnogima za takav doživljaj taj iznos nije prevelik.

Sve više očeva želi doživjeti baš te nezaboravne trenutke, prisustvovati porođaju, kao potpora partnericama, ali i kao bi sami doživjeli nezaboravno iskustvo rađanja novog života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook