Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Fimi mediju

Barišić otkrio kako je HDZ nabavio sporne BMW-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana je nakon čitanja Barišićevih iskaza u suđenju za slučaj 'Fimi media' prigovorila u istinitost iskaza.

Na suđenju za Fimi mediu pročitan je Barišićev iskaz kojeg je dao USKOK-u u nekoliko navrata. Istražiteljima je pričao o tome kako se trošio novac iz Fimi medije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Ivi Sanaderu "HDZ nam je isplaćivao plaće, uskrsnice i božićnice na ruke" Slika nije dostupna "Trebalo bi doraditi zakon" Izlaze li mnogi okrivljenici iz poznatih korupcijskih afera s preblagim kaznama?

Ispričao je o suradnji Fimi medije i Ine, kako je bilo nemoguće omogućiti poslove s Inom preko članova uprave jer su financije tada držali Mađari. Objasnio je da se posao jedino mogao dobiti preko tadašnjeg člana Uprave Tomislava Dragičevića. Ispričao je i detalje sa sastank Ive Sanadera i Dragičevića. Rekao je da je na kraju tog sastanka Sanader uputio Dragičevića da Fimi medija dobije poslove u Ini.

Barišić je USKOK-u ispričao da je Thompsonu plaćeno pola milijuna eura kako ne bi pjevao u kampanjama ostalih stranaka Barišić je u istrazi, među ostalim, ispričao i da su se novcem izvučenim preko marketinške agencije 'Fimi medije' plaćali troškovi hotelskog smještaja Sanaderove braće, kojima je, navodno, sve do Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti morao davati i gotovinu. Barišić je rekao i kako je financirao ljetovanje na brodu za Sanadera i njegovu obitelj te kako im je na ljetovanju novcem koji mu je davala Nevenka Jurak nabavljao pršut, sir, vina i slične namirnice u vrijednosti od 20-30 tisuća kuna.

Također, ispričao je da je na zahtjev bivšeg premijera plaćao troškove uvoza luksuznih 'old-timer' mercedesa njegovu prijatelju Mariju Zuboviću te da je u nabavi automobila pogodovao dečku Sanaderove kćeri Petre. 

Platili Thompsonu da ne pjeva u kampanji

Istražiteljima je rekao da je Sanader osobno preko fra Slavena kontaktirao Thompsona. 'Potvrdio mi je da je dogovoren angažman Thompsona, ali da on neće pjevati na stranačkim skupovima već će biti plaćen da ne nastupa za druge stranke', stoji u iskazu. Za to je Thompsonu plaćeno 515.000 eura. Barišić je rekao da je nakon toga Thompson kupio veliki penthouse stan u Zagrebu.

Prema svjedočenju Barišića, HDZ je sklopio ugovore s Mišom Kovačem za 80 do 100.000 eura, a Nini Badrić su platili 40.000 eura, iznad ugovorene visine.

>> VIDEO Pogledajte iskaz Barišića: Bio sam Sanaderov poštar; Sanader: To je bajka!

Uz Barišića to su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije ‘Fimi media’ Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa ‘Fimi mediju’ kao pravnu osobu.

'Branka Pavošević je uživala neograničeno povjerenje Sanadera'

'Moj uloga kao rizničara bila je da priskrbim novac za financiranje stranke. U vezi trošenja novca nisam imao nikakvu ulogu. Znam da se u stranci nije mogla potrošiti ni jedna kuna bez znanja Sanadera. Sredstva koja je stranka dobila iz proračuna nisu bila dosta za redovito financiranje. Ta sredstva iz donacija korištena su za plaćanje potreba stranke, tim sredstvima je plaćena mladež HDZ-a, putovanja u inozemstvo, i za financiranje predizbornih aktivnost. Za primanje novca u Zagrebu bila je ovlaštena Branka Pavošević. Ona je uživala neograničeno povjerenje Sanadera.

Meni su kao rizničaru znale dolaziti osobe koje su željele donirati novac stranci. Branka Pavošević bila je jedina ovlaštena za primanje donacija. Prilikom predaje novca, po koji je dolazila Pavošević, ništa se nije potpisivalo. Pavošević bi mi znala unaprijed reći koliko će novca trebati koji mjesec.

Željko Ševerdija je rekao da je voljan donirati novac HDZ-u. Ja sam ga uputio u središnjicu stranke u računovodstvo. To je bila jedna soba u kojoj je radila Pavošević. Ne znam je li Ševerdija doista donirao novac, no kada ste mi predložiti zahvalnicu, vidim da je donirao 100.000 kuna', rekao je Barišić u iskazu.

Barišić je USKOK-u govorio i o odnosu društva Masol i Fimi medija. Masol je, prema njegovim riječima, odrađivao u predsjedničkim kampanjama sve poslove za stranku. 'Bio je dogovor da se što više novca troši mimo računa. Ratku Mačeku sam direktno davao novac u gotovini. Ja bih Mačeku novac dao ili u Vladi ili u prostorijama stranke. Nikada nismo potpisivali nikakve papire', rekao je Barišić.

'Sanader je morao sve znati'

Barišić je ispričao da se na jednom sastanku kod Vladimira Šeksa razgovaralo o pomoći osječkoj televiziji. 'Sanader je rekao da prihvaća da se pomogne osječkoj TV. Maček je spomenuo 300.000 eura koji je osječkoj tv potreban. Sanader mi je rekao da skupim novac i dam Mačeku, to sam učinio', rekao je Barišić.

'Sanader je morao sve znati, on je naredio da ga se o svemu izvještava i informira', stoji u Barišićevom iskazu. Dodao je da je bilo slučajeva da su ljudi donijeli novac u stranku, ali tražili su da se to nigdje ne evidentira.

'Branka Pavošević bila je jedina ovlaštena za primanje donacija. Prilikom predaje novca, po koji je dolazila Pavošević, ništa se nije potpisivalo.' 'Točno je da je kod mene u carinu dolazila Branka Pavošević, u nekoliko navrata sudjelovala je u brojanju novca', rekao je Barišić.

Kako su nabavili BMW-e?

Kako je Barišić ispričao USKOK-u, Sanader je odlučio da auto osigura HDZ, a ne ministarstvo. Barišić je kontaktirao Franju Tomića i dogovorio da će otići u Njemačku u tvornicu BMW-a.

'Ovo vozilo je isključivo koristio Sanader, sve do početka 2008., kada je osiguranje predložilo da se nabavi novo vozilo. Sanader mi je rekao da vidim kako bi se vozilo zamijenilo novim. Rekao je da vidim kako ćemo osigurati novac za nabavu novog vozila', rekao je Barišić te dodao da se trebalo prikazati da je novac za vozilo prikupljen u inozemstvu.

Rekao je kako mu je Sanader kazao da nabavi 300.000 eura, što je i učinio. Nabavio ga je, kaže, iz Fimi medije. Po novac je došao Ježić kojem je predao 300.000 eura. 'Prošla su dva mjeseca od isporuke novca pa do kupnje vozila. Auto je isporučen, plaćen je i PDV i trošarine, sve s računa stranke. Sanader tražio da novi auto bude iste boje kao stari, tražio da budu identični, novo vozilo je jedino imao jači motor, prenijeli su registraciju sa starog vozila, kako bi se činilo da je isto', kaže Barišić.

Kaže da ga je Ivan Jarnjak tražio da pita Tomića, kako će stranka riješiti problem BMW-a. 'Znam da je Sanader po izbijanju afere, rekao da se stranka plasira u medije da je novi kupljen nadoplatom, koja bi bila potrebna da se prodao stari auto. U tvornici BMW-a se tako nešto nije moglo riješiti', rekao je Barišić.

Sanader se pridružio prigovoru Prodanovića i stavio prigovor na istinitost Barišićeva iskaza. 'On je priznao inkrimirane dokaze i djela, ali je rekao da sam mu to ja naredio. To nije točno, on je radio što je radio, ali ne može reći da sam mu ja naredio. Zanimljivo je da nismo vidjeli snimljeno niti jedno svjedočenje, nego samo kada su posrijedi neke formalnosti. Imamo samo čitani zapisnik, to je krajnje indikativno i moram se zamisliti nad tim', rekao je Sanader.

Suđenje se nastavlja sutra, a svoj iskaz dati će Branka Pavošević.


 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene