Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja desetljeća

VIDEO Pogledajte iskaz Barišića: Bio sam Sanaderov poštar; Sanader: To je bajka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu za danas je gotovo suđenje za aferu Fimi medija.

Bivši stranački rizničar Mladen Barišić, koji je danas trebao svjedočiti, odlučio je da će se braniti šutnjom. 'Koristit ću zakonsko pravo i branit ću se šutnjom!', rekao je Barišić. On je pred sudom rekao kako se smatra krivim i priznao da je izvlačio novac iz državnih poduzeća.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

U sudnici se pregledavala snimka ispitivanja Mladena Barišića nastala 29.09.2010. godine u USKOK-u. Rekao je kako je zaposlen kao ravnatelj Carinske uprave gdje prima plaću od 15.000 kuna. Barišić je izjavio kako živi u stanu koji je pod kreditom i koji nije na njegovo ime. Od pokretnina je naveo da posjeduje BMW, no nije znao njegovu točnu vrijednost jer je vozilo kupljeno na kredit. Barišić je rekao kako uz navedeno ne posjeduje druge nekretnine i pokretnine.

U rujnu 2010. godine, nakon što je upoznat s pravilima, Barišić nije skrivao stanje šoka. 'Ja sam danas nakon uhićenja ostao u šoku i nevjerici. Potpuno sam u rastrojenom psihičkom stanju i s odvjetnicima sam dogovorio da neću iznositi obranu', rekao je u rujnu 2012. godine.

I u drugoj snimci iz 28.10. 2010. godine koja se pregledava u sudnici Barišić je istražiteljima rekao kako će se braniti šutnjom.

Prva obrana 3. studenog 2010.

Mladen Barišić prvi je put svoju obranu iznio u iskazu od 3. studenog. Rekao je da je član HDZ-a no da nije sudjelovao u donošenju odluka. Rekao je kako je Sanadera upoznao dok je radio na Carini 1992. godine. Kada mu je supruga umrla od karcinoma 2002. Sanader mu je ponudio da se više angažira u stranci kako ne bi mislio na tragediju.

Mladen Barišić u iskazu od studenog izjavio je kako mu je Sanader davao razne zadatke, od popravljanja prostorija pa nadalje. 'Nitko mi osim Sanadera nije ništa naređivao', rekao je Barišić u iskazu na snimci. Dodao je kako je od 2003. do 2004. godine radio na financijskom jačanju stranke, točnije, tražio je prijatelje poduzetnike da financijski pomognu HDZ-u.

'Sanader je predložio da budem rizničar'

U iskazu od 3. studenog Barišić je ispričao kako mu je Sanader, nakon što je pobijedio na izborima, predložio da bude rizničar stranke i da ima potpunu kontrolu nad novcem.  Barišić je ispričao kako je HDZ u to vrijeme imao agenciju Max Mediju, no dodao je kako su od nje imali više štete nego koristi.

Mladen Barišić tvrdi da je tada upoznao Nevenku Jurak koju dugo zna iz viđenja. Ona je bila u teškoj financijskoj situaciji, a Mladen Barišić kaže da se sjetio da bi ona mogla osmisliti financiranje stranke, stoji u snimci.

Na kraju snimke iz studenog Barišić priznaje u USKOK-u da je Sanaderu novac dva puta donio kući, ukupno dva milijuna eura. Sanader mu je tada rekao da mu novac treba za lobiranje u EU.

'Nije mi dao mira ni dok sam bio bolestan'

Barišić u snimci tvrdi da mu Sanader nije dao mira ni dok je bio bolestan i imao karcinom, nego je morao skupljati novce i nazivati ljude. Mladen Barišić na snimci zaključuje da je bio Sanaderov poštar koji nije bio na visokoj funkciji. Dodao je da ga Sanader više nije kontaktirao nakon što je dao ostavku. Barišić tvrdi da se osjećao povrijeđeno i iskorišteno.

U snimci Barišić kaže kako je nakon Sanaderovog odlaska u crnim fondovima ostalo 300.000 eura i dva milijuna kuna. Nakon predaje vlasti, Barišić kaže da ga je Sanader pozvao na sastanak s Jadrankom Kosor. Barišić kaže da Kosor nije komentirala kada je čula koliko je novca ostalo u sefu.

Mladen Barišić USKOK-ovim je istražiteljima rekao kako je Sanader poručio Jadranki Kosor da se izbori ne mogu dobiti iz redovnih primanja i da iskoristi taj novac za predsjedničku kampanju. Kako je samo trećina novca bila legalna, Barišić kaže da je Kosor djelovala uplašeno, no nije ništa rekla. Sanader je rekao Kosor da se izbori dobivaju dvije trećine s novcem ispod stola.

Utjecaj na medije

Osim što je kazao da je i osobno obilazio čelnike javnih tvrtki i tražio da posluju s Fimi medijom, odnosno daju novac za Sanadera i stranački fond, Barišić je detaljno opisao kako je državnim novcem HDZ preko optuženog bivšeg stranačkog i vladinog glasnogovornika kupovao medije.

Kazao je da je Sanader u medije odlučio ulagati kako bi imali prostora za promociju pred parlamentarne izbore 2007. U tu su se svrhu podmirivali dugovi Osječke televizije, a Barišić je, kako je rekao, skupio i 415 tisuća eura koje je dao Mačeku za kupnju Zadarskog lista. U suvlasništvu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem osnovana je i produkcija Sljeme koje je kontroliralo televiziju Z1, kazao je Barišić.

'Ženama u stranci nova odjeća dva puta u godini dana'

Barišić, koji tvrdi da mu je bilo jasno da je došao kraj njegove karijere, kaže da je stekao dojam da Kosor i Branko Bačić nisu znali što s tim novcem i dugo ga nisu željeli primiti. 'Nakon nekog vremena rekli su mi da predam novac u stranku i ja sam to učinio', rekao je Barišić.

Dodao je kako je Ivo Sanader uveo običaj da se ženama u stranci dva puta u godini kupuje odjeća. Većinom bi donosile račune iz Heruca ili Siscije, dodao je Barišić.

U iskazu od 5. studenog Barišić je pričao na što se sve trošio novac od Nevenke Jurak. Rekao je kako je gotovinom plaćao slike u galerijama za poklone i za Ivu Sanadera. Ispričao je kako je Sanader subotom zvao na ručak s Petrom Selemom, Božom Biškupićem i Mariom Zubovićem. Nakon druženja su, tvrdi Barišić, išli u galerije i birali slike.

Nakon pregledavanja USKOK-ovih snimki, određena je pauza od sat vremena. Suđenje se nastavilo u 12:00 sati.

Kada je izbila afera, odustalo se od kupovine vozila

Sutkinja je nastavila čitati dijelove iskaza kojeg je Mladen Barišić dao USKOK-u, a tiče se kupnje blindiranog BMW-a. Barišić je rekao da je direktno plaćeno proizvođaču, novcem od donacija HDZ-ovih ogranaka u Njemačkoj. Posvjedočio je da su oba automobila izgledala isto, kako se ne bi primjetila promjena automobila.

Dodao je kako se od kupovine skupocjenog automobila odustalo kada je u javnosti izbila afera. 'Oba su vozila prodana natrag tvornici BMW. Ne znam kako su transakcije provedene', rekao je Barišić i zaključio da je jasno da je stranka tada pretrpjela financijsku štetu.

Sutkinja je nastavila čitati iskaz u kojem je Barišić pojasnio svoju ulogu kao rizničara stranke. Požalio se kako su ga pogrdno nazivali torbarom, sve dok se nije uveo naziv rizničar. Naglasio je kako je on imao uvid u financije koje je on priskrbio stranci, donacije i novac iz Fimi medije te novac koji je priskrbio od Ivana Mravka.

'Samo sam nosio novac od donatora i Fimi medije, ali nisam od stranke iz tih fondova primio niti jednu kunu', rekao je Barišić.

Odnos s Nevenkom Jurak opisao 'prijateljskim'

Barišić je rekao da ne zna detalje na koje je načine Fimi medija odrađivala posao. Svoj odnos s Jurak opisuje prijateljskim, rekao je kako su se družili, zajedno odlazili na godišnje odmore i u inozemstvo.

U svojem iskazu Barišić je rekao kako mu se Jurak požalila  da čelni ljudi privatnih tvrtki od nje traže da im ispostavi fakture za poslove koji nikad nisu obavljeni. 'Bio sam zgrožen, kao i ona', rekao je Barišić.

Tvrdi da je to rekao Sanaderu, koji je zaključio da se to ne smije događati. Nakon toga, Jurak je prestala ispostavljati fiktivne račune.

Odnos s Mravkom

Od zeta koji je radio u HEP-u Mladen Barišić dobivao je informacije o događajima. Tvrdi da je Mravak govorio da za njega postoji samo jedna osoba kojoj odgovara, Ivo Sanader.

Dodao je kako je s Mravkom morao kontaktirati samo kada mu je to naredio Sanader. 'Mravak me jednom molio da Sanaderu dostavim popis trgovačkih društava koja su se javila na javni natječaj kako bi Sanader odabrao društvo koje bi prošlo na natječaju za HEP', ispričao je Barišić.

>> Počelo suđenje za majku svih afera: Pogledajte tko priznaje krivnju!

Sanader sve doživio kao fikciju

Nakon iscrpnog čitanja sutkinje iskaza Mladena Barišića kojeg je dao USKOK-u, svoj prigovor imao je Ivo Sanader. Rekao je kako je, slučajući ovaj iskaz, sve doživio kao bajku i fikciju. 'Ja na takav način nisam vodio ni stranku, ni državu, ni Vladu', rekao je.

Na istinitost iskaza Mladena Barišića prigovor je imao i Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Posebno se osvrnuo na svjedočenje o Ivi Sanaderu, jer smatra da ga Mladen Barišić neistinito tereti, kako bi za sebe ishodio povoljniji položaj.

Rasprava je gotova za danas. Nastavlja se 23. travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene