Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Buenos Airesa do Singapura

'Plamen slobode': Hrvati diljem svijeta pale svijeće i mole za Gotovinu i Markača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškoga suda u predmetu 'Gotovina - Markač' - provodi se globalna akcija 'Plamen slobode'.

Hrvatski svjetski kongres, nevladina međunarodna organizacija hrvatskog naroda, priopćila je kako će danas - dan uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškoga suda u predmetu "Gotovina - Markač“ - provesti globalna akcija „Plamen slobode“, u kojoj će Hrvati diljem svijeta i u domovini, molitvom i paljenjem svijeća iskazat potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te izraziti neslaganje prvostupanjskom presudom Haaškog suda.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina Bivši general Ante Gotovina o vojnom roku: "To je dobro za svakog, a i nikad ne znamo što nas čeka sutra" Ante Gotovina i Mladen Markač na vojnoj vježbi (Foto: Dnevnik.hr) Došao i Penava Gotovina i Markač promatrali završni dio vojne vježbe Velebit 18

>> Preokret u Haagu: Hoće li to dovesti do smanjenja kazne Markaču i Gotovini?

Globalnom akcijom "Plamen slobode" želi se naglasiti ustrajnost i odlučnost ukazivanja na nepravednu prvostupanjsku presudu Haaškog suda hrvatskim generalima, kao i na neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije „Oluja“, koju je Haaški sud, u prvostupanjskoj presudi generalima Gotovini i Markaču, nepravedno nazvao “udruženim zločinačkim pothvatom”, navodi Hrvatski svjetski kongres, organizator akcije.

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda koja počinje sutra, 14. svibnja, Hrvati diljem svijeta, te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u svoje će nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale i upaliti svijeću kao simbol ljubavi i vjere u pravdu i pravednost, dodaje se.

Akciji “Plamen slobode”, potvrđeno je, pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima: Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz samo su neke od svjetskih metropola u kojima će se upaliti “Plamen slobode”, ističe se u priopćenju.

U Njemačkoj nema većeg grada koji neće sudjelovati

Posebno težište akcije je u Njemačkoj, gdje gotovo da nema većeg grada koji neće sudjelovati. U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda, na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu “Hrvatski generali, mi smo sa vama”.

Brojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima Udruga vjernika "Pokret krunice za obraćenje i mir", ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama “Plamen slobode”.

U Kninu će danas Braniteljski portal simbolički napraviti most između Slavoluka pobjede Oluja '95. i Haaškog tribunala, dok se u organizaciji braniteljske udruge “Zavjet” u Pakoštanima priprema središnje događanje za čitavo zadarsko područje, s početkom u 10,30 sati u crkvi sv. Mihovila. Vjernici će u Pakoštanima ponijeti bijele svijeće na misno slavlje koje će se zapaliti kao znak suosjećanja s patnjom hrvatskih uznika u Den Haagu.

I u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju  danas će biti služena sveta misa za Domovinu nakon, koje će ispred crkve biti snimljena milenijska fotografija.

Split, Osijek, Petrinja, Rijeka

Molitve i paljenje “Plamena slobode” najavljeni su, među ostalim, i u Splitu, Osijeku, Petrinji, Rijeci i mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, navodi Hrvatski svjetski kongres.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, uoći početka rasprave Žalbenoga vijeća Haškog suda, i Hrvati u Bosni i Hercegovini bit će u molitvi i mislima s hrvatskim generalima. Tako je u suradnji s Hrvatskim narodnim saborom pripremljeno paljenje svijeća s početkom u 19 sati na gradskim trgovima i spomen obilježjima hrvatskim poginulim braniteljima.

"Globalna akcija 'Plamen slobode' pokazuje da Hrvati u svijetu i domovini dišu zajedno, kao jedan narod i jedno srce za pravdu i slobodu hrvatskih generala", ističe se u priopćenju Hrvatskog svjetskog kongresa. Više informacija o svim događanjima može se dobiti na internetskim stranicama www.icty-injustice.org (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene