Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osim ENC-a

Velika novost iz HAC-a: Cestarina se može plaćati još jednim uređajem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaćanje cestarine od danas je moguće i uređajem Telepass.

Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta cestarinu je moguće plaćati i uređajem Telepass, a korisnici koji imaju taj uređaj cestarinu će plaćati na isti način kao i korisnici ENC-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

Hrvatske autoceste i Telepass, kao vodeća talijanska tvrtka u integriranoj mobilnosti, uspostavile su suradnju u području primjene Europske elektroničke naplate cestarine (EENC) za sve skupine vozila.

Plaćanje cestarine uređajem Telepass za osobna vozila dostupno je u ukupno pet europskih zemalja – Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj te odsad i u Hrvatskoj, dok je za teretna vozila usluga plaćanja Telepassom dostupna u 15 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U priopćenju HAC-a stoji kako je od donošenja Direktive EU/2019/520 Europskog parlamenta i Vijeća od 19. ožujka 2019. godine o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene informacija o neplaćanju cestarina u Uniji Telepass prvi pružatelj EENC usluge na EENC domeni Hrvatskih autocesta.

Cilj je europske elektroničke naplate cestarine omogućiti korisnicima pristup europskoj mreži autocesta pod naplatom cestarine s jednim ugovorom i jednim uređajem te im na taj način olakšati putovanje.

Hrvatske autoceste suradnjom s Telepassom omogućile su korisnicima koji dolaze u Hrvatsku jednostavniji i brži prolazak do destinacije, zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene