Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa policija najavljuje oštrije kažnjavanje agresivnih vozača. Na autoceste se uvode kamere, a i pješaci će morati razmišljati kakvi izlaze na prometnice.


Nova moda među pješacima mogao bi postati reflektirajući prsluk, ako predložene izmjene zakona budu prihvaćene u Saboru. Možemo zaboraviti i na vozačku solidarnost u prometu, kazna za blendanje dugim svjetlima iznosit će 2 tisuće kuna.

Vezani članci Policija (Foto/Arhiva: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Istražili smo: Zašto vozači i dalje riskiraju te divljaju za volanom unatoč ekstremnim novčanim kaznama? Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic) Drastične kazne dale rezultat: U prvih mjesec dana od primjene novog zakona znatno pao broj poginulih u prometnim nesrećama

Pješaci koji budu odbijali nositi reflektirajući prsluk policija će kazniti s 300 kuna. Predložene izmjene Zakona donose još kazni. Vožnja bez kacige kažnjavat će se s 1000 kuna. Automobil neočišćen od snijega donosi kaznu od 700 kuna. Agresivnim vozačima za ulijetanje u škare, oduzimanje prednosti, pretjecanje u tunelu ili kolone prijeti slijedit će 3000 kuna kazne. Vozači u suprotnom smjeru mogu računati s 5 do 15 tisuća kuna kazne ili 60 dana zatvora. Stručnjaci upozoravaju da bi kazne trebalo definirati prema primanjima prekršitelja.

Kazne u normalnim okvirima

'Treba biti razuman i u cijeloj ovoj priči pokušat te kazne svest u realne okvire', rekao je Stanko Smodlaka, stručnjak za promet.  80 kilovata nova je povišena granica jačine automobila koje mogu voziti mladi vozači.

Zahvaljujući Ustavnom sudu ukida se dvostruko kažnjavanje vozača koji počine prekršaj, a imaju do 0,5 promila alkohola u krvi. No, kažnjavat će se trkače po autocestama. Postavit će se kamere pa takvima ni blendanje neće pomoći.