Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sjeni izbora novog Pape, u Hrvatskoj je ostao nezamijećen istup premijera Zorana Milanovića. Predsjednik Vlade na novinarsko pitanje novom ministru turizma nije dopustio odgovor. Štoviše, doslovno mu je zabranio odgovoriti. Time je pokazao svoje drugo lice i novog ministra doveo u neugodan položaj.


'Ne! Ja ne dopuštam ovaj odgovor, ovo je previše. Dakle, imate sve na papiru. Čovjek nije na optuženičkoj klupi, to su komercijalni krediti u komercijalnim bankama. Ima kuću koju iznajmljuje 250 dana u godini i ništa ne skriva. Mislim, ovo je ispod granice dostojanstva, ovdje se polazi od toga da su ljudi lopovi. Molim vas, nemojte to raditi'- tako je premijer, budućeg ministra branio, i novinarsko pitanje zabranio.

Uz objašnjenje da se koristi određenim autoritetom predsjednika Vlade. Javnost je tako ostala uskraćena za odgovor na koji je način Darko Lorencin dobio tri stambena kredita, koja su, u imovinskoj kartici i navedena.

No, svega sat vremena prije, na sjednici Vlade, premijer se, govoreći o ostavci Veljka Ostojića, izjasnio potpuno drugačije. 'Nema privatnih stvari kada je u pitanju imovina. Dužni smo dati odgovor na svako legitimno pitanje', kazao je Milanović.

>>
Milanović nije dopustio novom ministru odgovor na pitanje o njegovim kreditima

Što se u tih sat vremena promijenilo? Za oporbu dvojbe nema. 'Prepotencija! Njima je sve dopušteno, oni sve mogu. Njihovi grijesi su minimalni grijesi, cijelo se vrijeme mantra 'mi smo povlaštena Vlada', sudeći po svemu, izgleda da niste', kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Vezani članci Gabrijela Kišiček Komunikacijska stručnjakinja o Milanovićevoj izjavi o izbjeglicama i reakcijama iz SAD-a: "Teško je biti upečatljiv i primijećen, ali njemu je to uspjelo" Milanović na Fox News Milanović izjavom naljutio američke konzervativce, sarkastično mu zahvalili u vijestima

Kada jedan ministar odlazi, a USKOK istražuje spornu kupoprodaju atraktivnog zemljišta, pitanje o kreditima njegova nasljednika legitimna su. 'Tu se zanemarilo osnovno načelo zapadne demokratske politike, a to je da su političari krivi dok ne dokažu da su nevini, a da su građani nevini dok se ne dokaže da su krivi', kazao je profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti.

Još je gora, kaže profesor Cipek, premijerova poruka. 'Na neke se odnose neugodna pitanja, na neugodna pitanja trebaju odgovarati, a neki tih neugodnih pitanja trebaju biti pošteđeni jer su na pozicijama vlasti'. Iako još službeno nije ni postao ministar, 'zapelo je' već na običnom novinarskom pitanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook