Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi je žele za sebe

Spor oko kravate: Kome zaista pripada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znamo da je hrvatska. Ali kome pripada? Turopoljci tvrde da je njihova, a Academia Cravatica da Zagreb, kao glavni grad Hrvatske, ima na nju pravo.

Turopoljci tvrde kako je kravata nastala iz podgutnice, koju su djevojke vezali turopoljskim mladićima kada bi odlazili u rat. Upravo zato im je zasmetala suradnja Academije Cravatice s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, jer tvrde, kravata je turopoljska!

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

'Kravata je sigurno hrvatski proizvod i to nam je drago, jer svi smo mi Hrvati. Ali činjenica je da je ona proistekla iz Turopolja, od turopoljskog banderijalca i mi tražimo, inzistiramo, vičemo i apeliramo da je to usitinu turpoljski proizvod. A da ona ima zavičaj upravo u Turopolju i da mi to možemo i znanstveno dokazati', kazao je župan turopoljski Franjo pl. Kos.

Iz Akademije pak naglašavaju kako Zagreb, kao glavni grad države kravate, mora biti i prijestolnica proizvoda poznatog u svijetu.

'Naravno da Turopolje i Velika Gorica ne mogu biti prijestolnica kravate, jer prijestolnica kravate u Hrvatskoj, koja je domovina kravate, može dakako, biti samo Zagreb', kazao je Dino Bedrina iz Academije Cravatice. 'Jako je bitno po čemu je Hrvatska prepoznatljiva. Dakako da je onda bitno da to i Zagreb također potvrdi. Međutim, to ne ide na štetu Velike Gorice, tu vrijedi koncept i-i a ne ili-ili', dodao je. 

Turistička zajednica Grada Zagreba želi promovirati Zagreb kao prijestolnicu kravate pa se posljednjih dana po Zagrebu mogu vidjeti mnoge manifestacije u kojima sudjeluje Kravat pukovnija.

Priipadnici Kravat pukovnije bili su hrvatska laka konjica koja se za vrijeme 30-ogodišnjeg rata borila u francuskoj kraljevskoj vojsci, a oko vrata su nosili vezan rubac od kojeg se razvila današnja kravata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene