Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnik Slunjskih Moravaca predao je jučer pirotehničarima karlovačke Policjske uprave ručni raketni bacač "zolju", puškomitraljez M-53, 10.500 komada metaka, 12 kilograma eksploziva, 32 mine, šest kilograma baruta i 220 metara štapina, priopćila je danas karlovačka policija.


Glasnogovornica PU-a Tanja Petrić kaže da je riječ o dragovoljnoj predaji na poziv te za vlasnik neće biti kažnjen za nezakonito držanje ubojitih sredstava.

Vezani članci Kriminal (Foto: Thinkstock) Troje direktora iz Osijeka i Našica optuženo za gospodarske zlouporabe, pribavili više od 15 milijuna kuna Slika nije dostupna Sigurnost građana ponovno ugrožena u četvrti Molenbeek

Ako bi policija takvo nezakonito oružje otkrila u redovitu radu, u razrješavanju nekog kaznenog djela ili zbog nasilja u obitelji, vlasnik bi odgovarao i kazneno i prekršajno, dodala je Petrić.

Prema Zakon o oružju građani mogu zabranjeno i dopušteno oružje dragovoljno predati bez vremenskog ograničenja te se protiv onih koji sami prijave oružje ne će pokretati ni prekršajni ni kazneni postupak.

Međutim 29. veljače istekao je šestomjesečni rok (od stupanja na snagu Zakona o oružju) kad se moglo ozakoniti i registrirati oružje a da se vlasnika ne pita o podrijetlu oružja, npr. pištolja. Od sada oni koji žele registrirati svoje oružje moraju priložiti potvrdu o njegovu podrijetlu, no ni prije, ni sada, ni uz potvrdu o podrijetlu nije se moglo niti se sada može legalizirati sve oružje, nego samo oružje kategorije B.

Odobrenje za posjedovanje može se dobiti za poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje, poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje, repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi i drugo, kazala je Petrić.