Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pirotehničari tvrtke "Mungos" prosvjedovali ispred MUP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pirotehničari tvrtke "Mungos" ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) nastavili su prosvjed, započet 2. lipnja, kojim traže formiranje državne agencije za humanitarno razminiranje te isplatu plaće za svibanj, kao i svih zaostalih potraživanja iz 2007. godine.

Predsjednik Radničkog vijeća Nikola Salopek novinarima je izjavio kako su došli pred MUP jer smatraju da je to institucija koja o njima brine, piše zakonske i podzakonske akte, a to su Pravilnik o razminiranju i Zakon o razminiranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Pravila se da je muškarac i zvala sudove da je postavljena bomba: Sad joj prijeti šest mjeseci zatvora Slika nije dostupna Novi 'slučaj lov': Tajnik kabineta MUP-a krivolovac?

Pirotehničare "Mungosa" u MUP-u je primio državni tajnik Ivica Buconjić, kojega su, kazao je Salopek, upoznali sa situacijom vezanom uz sustav razminiranja i u "Mungosu".

Novinarima je također izjavio da paralelno s njihovim današnjim prosvjedom predstavnici Hrvatske udruge sindikata i Samostalnog sindikata u Vladi pregovaraju o izmjenama i dopunama Zakona o razminiranju i Zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja te oko problema dolaska nelojalne i nestručne radne snage u Hrvatsku na poslove razminiranja.

Naveo je da je ispunjen njihov zahtjev o razrješenju direktora "Mungosa" Dubravka Milkovića na čije je mjesto imenovan Zlatko Gledec, te da je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju prihvatio njihov zahtjev za isplatom plaće za svibanj i odobrio pozajmicu od pet milijuna kuna. Salopek je rekao da im plaća za svibanj još nije isplaćena, te da ju očekuju najkasnije do 30. lipnja.

Najavio je da će sutra održati radni sastanak u Klubu zastupnika HDZ-a, gdje će ih upoznati sa situacijom u razminiranju, odnosno u "Mungosu", a od idućeg tjedna, uz ostalo, najavio je pregovore s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom o formiranju državne agencije za razminiranje. Željeli bi razgovarati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a organizirat će se i okrugli stol pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, kazao je Salopek.

Istaknuo je da su tijekom prosvjeda obišli i druga nadležna ministarstva i institucije te da će nastojati ići i dalje kako bi riješili svoju egzistenciju i da bi na "zdrave noge postavili tvrtku Mungos".

Salopek je podsjetio da je u tvrtki "Mungos" 140 zaposlenika, a od toga 81 pirotehničar. Rekao je da su 95 posto zaposlenika hrvatski branitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene