Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sisak je ostao prikraćen za 54 milijuna kuna Janafova komunalnog doprinosa.


Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić (HDZ) podnio je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o načinu utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa koji je potkraj 2010. donijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva jer je primjenom tog pravilnika Sisak ostao prikraćen za 54 milijuna kuna Janafova komunalnog doprinosa.

Pintarić je priopćio i da je DORH-u podnio prijedlog za podnošenje zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Upravnog suda. Naime, kako je početkom prošle godine presudio Upravni sud, primjenom tog pravilnika Janaf gradu Sisku ne mora platiti komunalni doprinos od 54 milijuna kuna za izgradnju pet golemih spremnika na sisačkome Terminalu, koji je obračunat na temelju njihova volumena, jer se smatraju otvorenim, a ne zatvorenim građevinama.

Tumačenje Janafa bilo je da spremnici imaju tzv. "plivajući" krov i ne može im se izračunati volumen pa se smatraju otvorenim građevinama. Prema tome, doprinos bi se trebao platiti kao za parkiralište ili nogomentno igralište. Takvo je tumačenje prihvatilo i ministarstvo za mandata bivše vlade, ugradivši ga najprije u izmjene pravilnika, a zatim je izdalo i građevinsku dozvolu Janafu za izgradnju spremnika.

U sisačkoj Gradskoj upravi smatraju pak kako je tadašnje ministarstvo pogodovalo svojemu trgovačkom društvu i gradski proračun oštetilo za četvrtinu planiranih prihoda.

Prilikom donošenja tog pravilnika ministarstvo je postupilo protivno zakonima i pravilima struke, što potvrđuju mišljenja četiri vodeća stručnjaka s Građevinskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje te mišljenja i vještačenja ovlaštenih sudskih stručnjaka i vještaka. Oni smatraju da su spremnici po svojim tehničkim karakteristikama zatvorene građevine, navodi gradonačelnik Pintarić.

U skladu s tim mišljenjem, Upravni odjel za komunalne djelatnosti grada Siska prije mjesec dana Janafu je ponovno izdao rješenje za komunalni doprinos od 54 milijuna kuna. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Ivan Račan SDP-ov Ivan Račan o promjenama na političkoj sceni: ''Izgubili smo svoj put. Moramo ponovno izgraditi stranku gotovo od početka" Kristina Ikić Baniček Iz HDZ-a se oštro osvrnuli na kritike sisačke gradonačelnice: "Jasno je da su njeni navodi jeftino politikantstvo u svrhu pripreme za lokalne izbore!"