Piloti Ivan Selak i Ivica Ivandić prvi će proparati nebo na današnjem vojnom mimohodu.


Nakon zapovijedi vrhovne zapovjednice, nacija će vidjeti njihov MIG - popularnu 'kockicu'! Za njih je to, kažu, kruna u karijeri. Dva desetljeća stariji, ali i dalje kao mladići - Ivani Pezo Moskaljov, otvorili su dušu.

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac na komemoraciji žrtvama zločina: "Hrvatica je sjedila u krilu sestre Srpkinje kad ih je prostrijelio metak. Pale su kraj invalidskih kolica" Slika nije dostupna 'Sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je 'Oluja' opravdana'

Kažu, za njih je to nagrada za životno djelo. Dvojica iskusnih vojnih pilota MIG-a, Ivan Selak i Ivica Ivandić prijatelji su, ali i vjenčani kumovi.

U svibnju '92., prije gotovo 24 godine - letjeli su u istom smjeru. I iz Srbije na hrvatski aerodrom vratili dva oteta MIG-a - kasnije prozvana osvetnicima Dubrovnika i Vukovara.

Što su tada zamislili i ostvarili su. No, "leteći osvetnici" za sebe neće reći da su heroji Domovinskog rata.

'To su napravili drugi ljudi, mi smo samo letjeli na tim avionima', kaže pukovnik Ivandić.

Neispravni avioni: Pilot objasnio zašto mu se MIG ugasio na 13.000 metara

'To su oni koji su profesori u školama, doktori, radnici, možda je to demagogija, ali to je ono što ja osjećam. Danas sam ja zahvalan njima', dodaje brigadir Selak.

Sada svoje znanje prenose na mlađu generaciju. Uoči Oluje, na nebu iznad Zagreba, pokazat će se u punom sjaju. A jedan od učitelja, koji je u zračnim vještinama pravi majstor na spomen mirovine na svoj se račun itekako zna našaliti.

'Još uvijek radim nešto što volim i zamislite, za to me i plate', kaže brigadir Selak.

Počastan let "u kockici" - obojici je kruna u karijeri. Zajedno s ovim borbenim lovcem tek im je - 140 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook