Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL)
Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL)

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa kreću u štrajk sljedeći tjedan.


Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) sutra bi upravi hrvatske nacionalne aviokompanije trebala poslati službenu najavu štrajka, koji je već bio najavljen za 9. srpnja, no odgođen je nakon sastanka predstavnika sindikata CA s premijerom Andrejem Plenkovićem samo dva dana prije početka štrajka koji je mogao izazvati pravi kaos u zračnom prometu na početku turističke sezone, javlja Večernji list.

Vezani članci Anica Hrlec, profesorica fizike (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjetari ustraju u štrajku: "Neka premijer dođe u učionicu i vidi kako radimo s uređajima starim 30 godina" Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Vlada odgovorila sindikatima: "Ponudili smo najviše što je trenutno moguće"

U ORCA-i, naime, smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i da je otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa.

Naime, na sastanku početkom srpnja, kako su tad priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavnici premijeru su iznijeli probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, naveli su tada, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na dobivena jamstva na sastanku, ORCA je odgodila početak najavljenog štrajka kako bi se ti preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku, naveli su 6. srpnja sindikalisti. No u međuvremenu se, kažu u HSPP-u, ništa nije dogodilo.