Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako dođe do suspenzije

Picula: Pitanje viznog režima EU moglo bi završiti na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Europskog parlamenta da Europskoj komisiji na zahtjev država-članica Europske unije prepusti donošenje odluka o eventualnoj suspenziji bezviznog režima s državama izvan EU pravno je dvojbena i ona bi mogla završiti na Europskom sudu pravde, ocijenio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

U intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski Dnevni avaz Picula je kazao kako je prošlotjedna odluka Europskog parlamenta zanemarila odredbe Lisabonskog sporazuma, ali i praksu po kojoj taj isti parlament ima potpuni nadzor nad postupkom eventualnog uvođenja viza.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

>> Milanović: Nema sankcija. NULA! Neću dopustiti da se Hrvatskom briše pod!

Odlukom EP Europskoj je komisiji prepušteno da bez odlučivanja u EP, kako je to do sada bio slučaj, suspendira bezvizni režim s trećim državama ukoliko to zatraži neka od zemalja-članica Unije da bi se zaštitila od priliva imigranata.

'Ne mogu na takav način podržati promjenu odnosa između tri europske institucije: Parlamenta, Komisije i Vijeća jer bi se time otvorila mogućnost da se neselektivno i diskrimininatorno odnosimo prema zemljama zapadnog Balkana', kazao je Picula dodajući kako je to i razlog zbog kojega je glasovao protiv donošenja ovakve odluke.

Podsjetio je i na činjenicu kako Hrvatska još uvijek ima vizni režim sa SAD-om i želi da se to promijeni odnosno da se vize ukinu.

'Ocjena je nekih povjerenika da je konačni stav Europskog parlamenta neprihvatljiv. Bit će vrlo zanimljivo gledati hoće li se Europska komisija obratiti Europskom sudu pravde u Luxembourgu koji će potom morati donijeti stav je li Europski parlament pogriješio ili ne', kazao je Picula objašnjavajući kako je 'čuo stajališta' da će Europska komisija tako reagirati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene