Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćili uredi

Picula i Jakovčić imenovani na nove dužnosti u EP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Picula je izabran za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, a Jakovčić za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za vino i kvalitetnu hranu.

Europski parlament izabrao je u petak zastupnika Tonina Piculu za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, a zastupnika Ivana Jakovčića za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za vino i kvalitetnu hranu, priopćeno je iz njihovih ureda.

Pročitajte i ovo Dunja Mazocco Drvar Objavila Vlada Na osobni zahtjev razriješena Dunja Mazocco Drvar, više nije na čelu Uprave za klimatske aktivnosti Kijev U jeku rata Hrvatski eurozastupnik posjetio Kijev: Sastao se s Kličkom i ostalim ukrajinskim dužnosnicima

Kao čovjek koji je odrastao uz more i svjestan težine života na otoku, Picula posebno je kao suosnivač skupini dodao dimenziju otoka i upravo će on biti zadužen za europske otoke tijekom sljedećih pet godina.

'Sretan sam što u Europskom parlamentu imamo radno tijelo čiji će cilj biti pomoći otkloniti čimbenike koji stavljaju otočane u nepovoljan položaj u odnosu na druge dijelove RH, te stvoriti uvjete za poboljšanje kvalitete života u ovim jedinstvenim okruženjima kako bi se osigurao njihov opstanak. Na naših 1.247 hrvatskih otoka, našem obiteljskom srebru kojim se hvalimo ne samo zbog ljepote već i zbog prirodnih resursa, trenutno živi oko 125 tisuća stalno naseljenih stanovnika. Ova međuskupina bit će mjesto kroz koje ćemo moći lakše artikulirati interese hrvatskih otočana', rekao je Picula nakon imenovanja.

Picula za raspravu i rezoluciju o osudi Šešelja

Interparlamentarna skupine za mora okuplja 81 zastupnika iz 20 zemalja članica što je više od deset posto sastava Europskog parlamenta iz više od dvije trećine zemalja članica EU-a.

Takav će sastav omogućiti razmjenu mišljenja između članova Europskog parlamenta iz brojnih zemalja i raznih odbora, uzimajući u obzir različita pitanja koja se tiču održivosti europskih otoka.

'Otoke ne razdvajaju samo mora, već i mnoge druge značajke – različite stope razvijenosti, izoliranost i loša prometna povezanost, veće cijene nego na kopnu te na kraju naš najveći problem: odlazak ljudi, posebno mladih, s otoka', dodao je Picula istaknuvši da će se u radu ove međuskupine posebno posvetiti 'očuvanju naše jedinstvene kulturne baštine i stoljetne prakse: malog ribolova'. Najavio je to još u listopadu kada je u posjet Europskom parlamentu pozvao ribare s Pašmana, Ugljana i Dugog otoka.

Formirani parlamentarni odbori: Hrvatski zastupnici u 7 Odbora i 1 Pododboru

'Formiranjem ovog tijela, konačno možemo oblikovati politike vezane uz egzistenciju otočana', zaključio je Picula.

Zauzimat će se da vino dobije status europske baštine

Jakovčićeva skupina bavit će se zaštitom zemljopisnog podrijetla vinskih sorti i prehrambenih proizvoda. Jakovčić je najavio da će se zauzimati da vino dobije status europske baštine što će Europi donijeti ekonomsku korist.

Naši parlamentarci stigli u Bruxelles, Jakovčić najsretniji: To je to, to sam htio cijeli život i evo me!

'Predložio sam jasnu europsku politiku kada je riječ o vinu. Želi li Europa biti konkurentna na svjetskom tržištu mora proizvoditi najkvalitetnija vina. Vrhunska svjetska vina nastala su u Europi i Europa mora igrati 'na kartu' vrhunske kvalitete. Kroz rad u interparlamentarnoj grupi zauzimat ću se i za promjenu europske politike prema vinu. Moramo vinu dati status europske baštine jer vino to nedvojbeno i jest. Jednako kao što to nastojim učiniti s tartufima i maslinovim uljem i vino treba postati dio europske baštine poput povijesno-kulturnih spomenika i jezične raznolikosti', rekao je Jakovčić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene