Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramota u Petrovoj

Rade s 'muzejskom opremom': 'Svaka intenzivna u ratnoj bolnici bila je bolje opremljena nego mi sad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najvećem rodilištu u Hrvatskoj - popularno zvanom Petrova bolnica, na godinu se rodi više od 4.000 djece. Iako je prije 5 godina Odjel za mame i bebe preuređen, ostali Zavodi bore se s manjkom prostora i zastarjelom opremom. Tako su se donedavno na odjelu intenzivne njege liječnici i sestre koristili aparatima koji su zbog svoje starosti više prikladni - za muzej.

Ovdje se zbrinjavaju i majke s rizičnim trudnoćama i one s komplikacijama tijekom poroda. Prema novim pravilima, bebe su s mamama cijelo vrijeme u sobi.

Pročitajte i ovo Oprema 1991. godine U susjednoj zemlji pronađena oprema ukradena u napadu na Dubrovnik Školski pribor - 4 Kreće škola Pogledajte što rade roditelji i djeca posljednji dan prije početka nove školske godine

'Prostor je super uređen i funkcionalno je sve. Kupaone su odlične. I kaj je najbolje, mala je sa mnom cijelo vrijeme', prezadovoljna je Ivana s novouređenim rodilištem i sobama za rodilje.

Odjel babinjača, gdje se nalaze mame i bebe, preuređen je prije 5 godina. Postoje dvokrevetne i trokrevetne sobe sa sanitarnim čvorom te dva apartmana.

'I mi imamo bolje uvjete za rad. Imamo i višu razinu skrbi, tako da su i rodilje zadovoljnije..', zadovoljan je voditelj Odjela babinjača Jozo Blajić.

No, razloga za zadovoljstvo nema osoblje na Zavodu za anesteziologiju i intenzivno liječenje. Premalen prostor, zastarjela oprema i nedostatak novih uređaja, poput monitora za pacijente. A ovdje se zbrinjava 7.000 pacijentica godišnje.

'Sad ovo izgleda kao jedan improvizirani prostor sastavljen od stare opreme koja je dotrajala, koju mi održavamo nadljudskim naporima u funkciji', kazao je pročelnik Zavoda Slobodan Mihaljević.

Na Odjelu vrijeme kao da je stalo. Donedavno su koristili, kako osoblje kaže, muzejske primjerke uređaja.

'Sad nam je i ta dotrajala oprema otišla. Nemamo je više u funkciji. Tako da je upitan i program koji mi možemo ovdje provesti kroz Jedinicu intenzivnog liječenja. Svaka ratna bolnica, odnosno, Jedinica intenzivnog liječenja u ratnoj bolnici bila je bolje opremljena nego mi sad', tvrdi dr. Mihaljević.

No, osoblje se trudi svojim radom prikiriti sve te nedostatke. Baš kao i na Zavodu za ginekološku onkologiju - starom 40 godina!

Unatoč starim sobama, pacijentice su bez prigovora i na smještaj i na osoblje.

'Ne mogu sad 3 ili žene ležati zajedno u sobi. Trebale bi imati zaseban wc i kupaonicu da bi mogle održavati higijenu zbog niza razloga', smatra V.D. Zavoda za ginekološku onkologiju Joško Lešin.

Postoje i dva apartmana za teško oboljele pacijentice, koji vape za obnovom.

Predstojnik Petrove Klinike svjestan je problema. Iz godine u godinu trude se sanirati i održavati Odjele. Prva na redu je...

'Oprema. Pogotovo u operacijskom traktu, gdje ćemo nabaviti novi endoskopski stup, nove operacijske stolove. Trebamo nabaviti kompletan monitoring sustav za intenzivnu njegu', svjestan je predstojnik Klinike Slavko Orešković.

Veliku nadu za pomoć polaže u novog sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb, koji je donedavno radio u Petrovoj.

'Vjerujem da će se za Petrovu Kliniku, kao dio KBC-a Zagreb, naći barem dio sredstava kako bi olakšali situaciju našim pacijenticama', kazao je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

U pripremi je i dogovor oko proširenja Klinike. Dokumentacija je već spremna, pa se iz Uprave nadaju kako će se unutar četiri godine plan i realizirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene