Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcija na terenu

Akcija 'Prekinimo šutnju' je uspjela - Kreće se sa 'češljanjem' rodilišta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o zdravstveno inspekcijskom nadzoru objavljena je nakon sastanka kojem je povod bila akcija 'Prekinimo šutnju' u sklopu koje su žene opisivale negativna iskustva pri porodima u hrvatskom rodilištima.

Ministarstvo zdravlja provest će od siječnja do ožujka 2015. zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u rodilištima, priopćeno je u srijedu nakon sastanka predstavnica udruge Roda s pomoćnikom ministra Draganom Korolijom Marinićem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama Slika nije dostupna Nezadovoljan odlukom APEL BIVŠEG MINISTRA 'Programi moraju biti apolitični, a pacijenti na prvom mjestu svakog ministra'

Povod za sastanak bila je akcija Roda 'Prekinimo šutnju' u kojoj je veliki broj žena opisao negativna iskustva pri porodima u hrvatskim rodilištima. Rode su nakon toga pozvale ministra zdravlja Sinišu Vargu da osudi nasilje nad ženama u rodilištima i poduzme korake kako bi se prestalo s kršenjem njihovih ljudskih prava.

Pročitajte negativna iskustva s poroda u hrvatskim rodilištima

U priopćenju Ministarstvo zdravlja ističe kako su predstavnice Roda ukazale na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati - unapređenje rutinske prakse pri porodima radi usklađivanja s najboljim europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, unapređenje komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja i poboljšanje edukacije trudnica o porodu, koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena.

Publikacija za trudnice

Zaključeno je da će se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima, te udrugom Rode izraditi publikacija za trudnice o pripremama za porod i edukativni programi za poboljšanje komunikacijskih vještina liječnika, primalja i medicinskih sestara.

Rodilište KBC-a Split pod inspekcijskim nadzorom, slučaj istražuje Komora

Ministarstvo je najavilo izmjene postojeće zakonske regulative u dijelu koji se odnosi na rad primalja, kako bi se potaknula njihova aktivnija uloga tijekom poroda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene