Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kutinska Petrokemija smanjuje emisiju dušikovih oksida i ulaže u zaštitu okoliša, priopćeno je jutros iz Petrokemije d.d. Kutina.


Naime, nakon što je proteklog vikenda u Postrojenju za proizvodnju amonijaka u kutinskoj Petrokemiji u pokusni rad puštena jedinica za izdvajanje amonijaka i vodika iz ispusnih plinova sintezne sekcije, od danas ta jedinica radi punim kapacitetom. Ugradnjom postrojenja za izdvajanje amonijaka i vodika vrijedne komponente otpadnog sinteznog plina više se ne spaljuju nego se vraćaju u proces proizvodnje.

Vezani članci Nestala Miluška Hojka Traži ju i HGSS: U Kutini nestala 69-godišnja žena, otišla u trgovinu i nije se vratila Slika nije dostupna Vrdoljak: Za Petrokemiju četiri neobvezujuće ponude, tri idu u drugi krug

Time se emisija dušikovih oksida smanjuje za 60 posto, proizvodnja amonijaka povećava se za 2,6 posto, a za 1, 6 posto povećava se i energetska učinkovitost postrojenja. Provedbom ovog projekta Petrokemija smanjuje emisiju dušikovih oksida ispod zakonske granice, koja počinje važiti 2016. godine, ističe se u priopćenju.

Petrokemija nastavlja s ulaganjem u zaštitu okoliša

Vrijednost ugrađene jedinice za izdvajanje amonijaka i vodika iz ispusnih plinova je 18,5 milijuna kuna. Kutinska Petrokemija najavljuje kako će nastaviti s ulaganjima u zaštitu okoliša. Tako je planom investicija za ovu godinu predviđena provedba 'projekta apsorpcije plinova sekcije reaktora na postrojenju NPK - 1, vrijednog 10 milijuna kuna, te smanjenje emisije dušikovih oksida na Dušičnoj kiselini 1, za što će tvrtka izdvojiti 11 milijuna kuna'.

U planu su i dva manja projekta - zamjena reducir stanice na Energani, što je u funkciji zaštite od buke, te izgradnja prihvatnog bazena za neutralizaciju na postrojenju Fosforna kiselina, kao i izradba baznih projekata i kupovina licence za optimizaciju procesa postrojenja Urea i apsorpciju plinova sekcije granulacije na postrojenju NPK - 1, navodi u priopćenju voditelj odnosa s javnošću Petrokemije Tomislav Pelin.