Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok stravične eksplozije

Opasni materijal iz Bejruta skladišti se i u Hrvatskoj, provjerili smo pazi li se da i se kod nas ne dogodi katastrofa

Ana Malbaša ispred kninske Petrokemije
Ana Malbaša ispred kninske Petrokemije DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petrokemija u Kutini - 2 Petrokemija u Kutini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Petrokemija u Kutini - 3 Petrokemija u Kutini - 3 Foto: DNEVNIK.hr Petrokemija u Kutini - 1 Petrokemija u Kutini - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ana Malbaša ispred kninske Petrokemije Galerija 1/4 >>
Nakon što se pokazalo da je vjerojatni uzrok eksplozije u Bejrutu požar u skladištu u kojem se nalazio amonijev nitrat, oglasila se i Petrokemija iz Kutine.

Ondje se proizvodi i skladišti isti kemijski spoj i koristi se u poljoprivredne svrhe kao gnojivo te kao tehnički amonijev nitrat.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa

Iz Petrokemije kažu da je obavljen mjesečni preventivni pregled kojim je utvrđeno da su zadovoljeni svi sigurnosti uvjeti skladištenja tog kemijskog spoja.

"Amonitrat mora, takvi su zakoni RH, mora biti pakiran, ne smije doći u dodir ni s kakvim primjesama. Skladište u kojem se nalazi mora biti zatvoreno, mora biti pod stalnim nadzorom - kod nas je videonadzor. Moraju biti zadovoljene sve protupožarne aktivnosti i mjere koje vrijede za takva skladišta. Mora biti suho, ne smije prokišnjavati. Mi je držimo na nekakvih 30 stupnjeva Celzijusa. ", kazao je Ivica Losso, direktor kvalitete, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Petrokemiji Kutina.

52 godine bez incidenta

"Uz sve te mjere - amonitrat će biti i ostat će siguran. Niti jednom u ove 52 godine nije bilo niti jednog ijole malog incidenta, niti zapaljenja. Ničega nije bilo u ove 52 godine", dodao je Losso.

Iz Zavoda za toksikologiju poručuju kako nisu dosad primali pozive vezano za opasnost od ovog spoja. Niz je faktora, ističu, koji utječu na vjerojatnost eksplozije.

"Mora biti jako povišena temperatura, mora se raditi o čistom amonijevom nitratu koji nije stabiliziran i onda može doći do takvih situacija", kaže Zdravko Lovrić iz Službe za toksikologiju HZJZ-a 

Čisti amonijev nitrat posjeduju, kažu iz ravnateljstva civilne zaštite, još dvije tvrtke koje se bave proizvodnjom plina. Koristi se za proizvodnju eksploziva, a najviše kao gnojivo u poljoprovredi.

Neprikladno skladištenje može dovesti do katastrof

"U Ini Petrokemiji kao najvećem skladištu amonijevog nitrata u RH je manje opasan od samog procesa proizvodnje zato što se skladišti kao gotov proizvod, odnosno kao umjetno gnojivo i kao takav je manje eksplozivan i manje zapaljiv", rekao je Dražen Štajduhar iz Ravnateljstva civilne zaštite.  

Neprikladno skladištenje amonijevog nitrata može dovesti do katastrofalnih posljednica kakve smo nažalost vidjeli u Bejrutu, a naši stručnjaci su nas uvjerili da je kod nas za to - mala vjerojatnost.

Pojedini stanovnici Kutine ipak su zabrinuti za svoju sigurnost nakon bejrutske katastrofe.

"Zabrinulo me je. Bio sam u strahu u tom trenutku, ali s obzirom da znam da je sve pod kontrolom u Kutini, nadam se da do takvog scenarija neće doći", kaže Alen Šalić.



 

 

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene